Сотир Царацов поискал 10 хиляди лева да спечели дело ?

Животът

17-12-2012, 21:51

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

ВСС скрил сигнал срещу шефа на Окръжния съд в Пловдив, твърди "Правен свят"

Висшият съдебен съвет (ВСС) е скрил един от сигналите, които е получил срещу председателя на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, който е сочен за фаворит за поста главен прокурор, съобщи "Правен свят", цитиран от Бтв.

На сайта на ВСС са публикувани справки на Инспекторатите на ВСС и ВКП за кандидатите за главен прокурор – Сотир Цацаров, Галина Тонева и Борислав Сарафов. Включени са всякакви сигнали, документи, становища и т.н., но един от сигналите срещу Цацаров липсва. Според "Правен свят" ВСС смята този сигнал за анонимен и затова не го е качил на сайта си.

Междувременно днес Етичната комисия на ВСС прие единодушно становищата, че Цацаров, Тонева и Сарафов притежават необходимите нравствени качества да заемат поста главен прокурор.

Липсващият сигнал срещу Цацаров е бил пратен в Министерството на правосъдието на 28 май 2010 г., а три дни по-късно е препратен към Етичната комисия на съвета. Сигналът е подписан от Христо Иванов Чобанов. В него се твърди, че Чобанов е бил страна по дело в Районен съд-Пловдив през 2007 г. адвокат от града го посъветвал да се срещне с председателя на окръжния съд в града Сотир Цацаров. Срещата се състояла, на нея магистратът му бил намекнал, че даже да загуби делото на първа инстанция, в Окръжен съд-Пловдив щял да спечели, но трябва да плати 10 000 лева. Човекът не платил и загубил делото.

В писмото на гражданина обаче няма нито номер на дело, нито какъв е точно казусът, нито други подробности около случая.

На 6 декември 2012 г. Етичната комисия е изпратила отговор на "Правен свят", от който става ясно, че на заседанието членовете на комисията на два пъти са канили на изслушване Христо Иванов Чобанов, но той не се е появил.

На 25 октомври 2010 г. председателят на Районния съд в Пловдив отговаря, че лице с такова име не е било страна нито по гражданско, нито по наказателно дело в районния съд в града. Комисията прекратява проверката по сигнала.

Сегашният състав на Етичната комисия обаче възобновява проверката. Изпратено е било запитване до МВР с искане да се провери дали на посочения адрес има лице с името Христо Иванов Чобанов, както и дали има друга информация за него в полицията.

Поискани са справки от председателите на районните съдилища в Първомай, Асеновград и Карлово дали такова лице е било страна в някое дело. И от трите места отговарят отрицателно. А от МВР твърдят, че на посочения адрес няма човек с такова име.

Въпрос за този сигнал е бил поставен на Сотир Цацаров по време на изслушването му от Етичната комисия. "Нищо не мога да кажа, освен това, че със сигнала се запознах непосредствено преди заседанието на комисията. Съвсем честно отговарям, че не ми е било известно, че през 2010г. е бил подаден такъв сигнал. Доколкото разбирам, в сигнала става дума за това, че гражданинът е имал гражданско дело, че това дело е било в районен съд, не помня даже в кой, че е посетил председателя на съда в приемния ден и председателят на съда, тоест аз, му е поискал сумата от 10 000 лв. След като я е получил, не разбрах каква е съдбата на делото - или го е загубил, или го е спечелил. Единственото, което мога да кажа е, че аз нямам и приемен ден. Тоест имам утвърдена процедура за приемане на оплаквания и всичко друго, но не ми звучи тази хипотеза, в която в кабинета си ще поискам 10 000 лв. и, едва ли не, ще я раздам на престъпна група от съдии и адвокати", обяснил Цацаров.

В понеделник шефът на Етичната комисия в съвета Ясен Тодоров съобщи, че с колегите му единодушно са приели окончателните становища за тримата кандидати, според които те имат необходимите нравствени и професионални качества да участват в надпреварата за поста на главен прокурор.