Израел строи още 1500 домове в Източен Ерусалим

Строителството им бе осъдено от много страни

Израел одобри плановете за строителството на още 1500 домове за еврейски заселници в Източен Ерусалим, предаде Ройтерс, позовавайки се на израелски представител.

Тел Авив прави това само дни след като предизвика протестите на международната общност срещу проект да построи още 3000 подобни домове върху земя, завзета по време на Шестдневната война от 1967 г.

Говорителят на израелското вътрешно министерство Ефрат Орбах заяви днес, че окръжна комисия за планиране "е дала предварително одобрение за" проекта за строителство на ултраортодоксалния квартал "Рамат Шломо", който трябва да премине през поредица от бюрократични процедури, преди да започне същинското му изграждане.

Вашингтон осъди най-новите планове за проекта, когато те бяха публикувани по време на посещение на американския вицепрезидент Джо Байдън през 2010 г.

Палестинците пък смятат селищата за пречка пред създаването на независима държава.

Строителството им бе осъдено от много страни, а най-новият проект е определен да се изгради върху земи на Западния бряг, анексирани от Израел като част от Ерусалим - ход, който и до ден днешен не е признат от международната общност, посочва Ройтерс.