Продават отровни детски играчки!

Животът

18-12-2012, 06:53

Снимка:

Интернет

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Кукла със сърф и бебе с шише за хранене - най-токсични

Детски играчки, продавани у нас, имат високо съдържание на токсични вещества, които увреждат репродуктивната система на човек. Това са показали проверките на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор през годината.

От ведомството са открили високо съдържание на веществата фталати в четири вида кукли, които са спрени от продажба. Те са около 15% от всички модели играчки, изтеглени от разпространение за първите девет месеца на годината, предава електронното издание на Труд. Всички са произведени в Китай.

При някои от опасните продукти съдържанието на отровите е повече от 300 пъти над нормата. От агенцията не могат да дадат справка какъв е делът на токсичните играчки сред всички на пазара.

Що е то

Изследванията за фталати са направени за първи път тази година. Правят се рядко, защото са скъпи. Фталатите се добавят към пластмасите, за да се подобрят свойствата им и да станат по-гъвкави, еластични и устойчиви на стареене. Съдържат се в почти всички пластмасови изделия, включително ПВЦ дограма, ламиниран паркет, опаковки. Наскоро изследване на “Грийнпийс” показа, че ги има и в дрехите на известни модни марки. Фталатите лесно се отделят в околната среда и попадат в човешкото тяло чрез въздуха, водата или през кожата при допир. Замърсяват и околната среда.

Според изискванията съдържанието на фталати не трябва да е повече от 0,1% от масата на материала, от който са направени играчките. Над този праг се смята, че концентрацията им е опасна за организма на малчуганите, които “поемат” токсичното вещество, докато си играят.

Къде са

Проверките на държавната агенция за фталати в играчките са направени на случаен принцип. Продуктите, в които е засечена голяма концентрация на токсичните вещества, са продавани в някои от най-големите магазини за играчки.

От спрените за разпространение стоки с най-голямо съдържание на токсичните вещества е кукла със сърф. Тя е предназначена за деца над 5 години. Концентрацията на фталатите в главата на куклата е 33,62% или над 336 пъти над нормата. Наднормено съдържание на опасните вещества е открито и в ръцете и краката на играчката. Вносителят на продукта в страната е спрял доброволно продажбите му и е унищожил наличните и изтеглени от пазара количества.

От агенцията са спрели от продажба и кукла бебе с шише с биберон заради токсичност. Според етикета на продукта той е предназначен за деца под 3 г. В същото време съдържанието на фталати е 200 пъти над нормата. “Дете на тази възраст държи играчката в ръцете си, стиска я, слага я в устата си и я дъвче. По този начин детето контактува с опасния материал, от които е изработена играчката, чрез кожата, лигавицата на устата и чрез вдишване. Описаното е токсично за здравето и уврежда репродуктивната система”, обясняват от агенцията. Подобни мотиви са приложени и при спирането на още два токсични продукта. Единият е лилав еднорог с кукла с дълга руса коса. По-голямо съдържание на фталати е открито в еднорога. Третият открит опасен продукт отново е кукла. Тя е предназначена за деца над 3 г. Съдържанието на фталати в нея е било 9,7%.

Потребителите да четат внимателно етикетите

Производителите не са длъжни да оповестяват химичното съдържание на играчките си на етикетите им. Задължението им е да ги изследват и изпитват дали отговарят на европейските изисквания за безопасност, което се удостоверява със знака СЕ на етикета.

Практиката обаче показва, че това съвсем не е гаранция, че правилата са спазени. От агенцията за метрологичен и технически надзор казват, че откриват опасни играчки, които имат тази маркировка.

Почти всички играчки на европейския пазар се правят в Китай. Там производители правят продукти и според европейските изисквания, и за пазари, които нямат толкова строги правила. Вторите се продават на по-ниска цена, основно за страни от третия свят, но не е рядкост български търговци да ги предпочитат, тъй като са евтини. Така у нас попадат опасни играчки, включително с токсични вещества.

Вариант за избягване на фталатите са играчките от естествени материали като дърво, вълна или памук или поне с по-малко части от мека пластмаса. При покупка трябва да се четат етикетите.

Не трябва да се дават на малки деца играчки, предназначени за по-големи. Това важи най-вече за продуктите за малчугани под 3 г.

Гирлянди може да подпалят елхата

Липса на двойна изолация и малко разстояние от щепсела до първата лампа на светещите гирлянди, непълна инструкция за употреба на български. Това са основните проблеми, открити при традиционната коледна кампания на Държавната агенция за метрологичен и технически надзор. Експертите уточняват, че този път несъответстващите на изискванията продукти са по-малко от предишни години.

От агенцията са проверили 255 продукта - детски играчки и светещи гирлянди за украса. Несъответствия са открити при 80 от тях - 21 вида лампички за елхата и 59 вида играчки.

При гирляндите най-честият проблем е, че кабелът от щепсела до първата лампа е по-къс от 1,5 метра. Това създава опасност елхата да се обърне и да стане пожар. Същите са опасностите и при липса на двойна изолация. Практиката на агенцията показва, че често на гирлянди за употреба вътре в дома се слага етикет, че са подходящи за външна украса.

Установените тази година проблеми при играчките са липсата на СЕ маркировка и на предупредителни текстове на български за рисковете, които носят продуктите и как да се избегнат.

112 250 броя стоки са спрени на границата при опит за внос в страната, тъй като не отговарят на европейските изисквания. Това показва статистиката на агенцията за метрологичен и технически надзор за деветмесечието. Данните до края на годината все още не са обобщени.

Спрените продукти са от 77 вида. Най-много са задържаните пиротехнически съоръжения - 74 500 броя. Следват ги играчките, които са 35 550. Доста по-малко са електросъоръженията и личните предпазни средства.

Спрените на границата продукти са много повече от тези, чиято продажба е забранена след проверки по магазините. За сравнение, от януари до октомври от пазара са изтеглени 1465 броя играчки.