Само през ноември: 51 сигнала за малтретирани деца

Непълнолетните все по-често споделят свои проблеми на Националната телефонна линия за деца

51 сигнала за малтретирани деца само в рамките на ноември са получени на Националната телефонна линия за деца, съобщиха от Държавната агенция за закрила на детето.

Общо на телефона за изминалия месец са регистрирани 7894 обаждания. Проведени са 1652 консултации, от които 90 % са с деца, 4 % - с родители и 6 % - с други възрастни, търсещи съдействие за проблем, свързан с дете.

70 са разговорите, свързани насилие, като в 51 от случаите децата са споделили за тормоз в семейството. Обикновено в такива ситуации младежите се обаждат по няколко пъти, защото са тревожни и не споделят всичко в рамките на един разговор. При изградена връзка на доверие с консултантите те започват да разказват повече детайли за преживяното.

Като цяло експертите отчетат, че през миналия месец се наблюдава увеличение на момичетата, които са потърсили помощ на телефон 116 111. Според консултантите причина за това е, че момичетата са склонни по-често да търсят решения на проблеми чрез обсъждане.

Основните проблеми, дискутирани на Националната телефонна линия за деца, са свързани с любовни връзки, страх от отхвърляне, ревност, разочарованието при раздяла или изневяра. По тези теми са над половината /59 %/ от всички консултации през ноември.

Високият процент специалистите обясняват с това, че младите хора нямат голяма възможност да говорят по проблема с родителите си, не усещат достатъчна подкрепа от приятелския или семейния си кръг или няма как да разкрият какво чувствата си поради притеснение или неразбиране.

През ноември към отделите "Закрила на детето" /ОЗД/ в страната са подадени 18 сигнала за деца в риск, свързани с физическо и психическо насилие в семейството или с неглижиране. Три от случаите се отнасят за деца, които са свидетели на домашно насилие между родителите си.