Пловдивчани №1 по платено парно

Мисия Пловдив

18-12-2012, 10:56

Снимка:

Plovdivutre.bg, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

90% от абонатите си погасяват сметките за топло

Пловдивчани си плащат по-редовно сметките за парно в сравнение със софиянци. Това е една от причините топлото в столицата да е по-скъпо, отколкото под тепетата, обясни икономическият министър Делян Добрев.

Над 90% от абонатите в Пловдив си плащат сметките. Там има повече инвестиции, модерни съоръжения, когенерации, посочи още министърът. Добрев отново подчерта, че досега не сме имали такова намаление на цената на газа.

Трябва да имаме активна политика по привличане на инвеститори, а не да ги чакаме те да дойдат, коментира министърът по Нова тв, цитиран от Стандарт. Той съобщи, че в последно време редовно се провеждат форуми, на които потенциални инвеститори се запознават с бизнес средата у нас и все повече хора са склонни да правят вложения.

Добрев изрази надежда, че чуждите туристи у нас тази година ще надхвърлят 1 000 000. Миналата година сме приели около 983 000 туристи. Прогнозите са за увеличен брой чартъри с 4%. Сериозен ръст на туристите има от Великобритания и Русия. Приходите за миналата година са около 340 млн. евро от туризъм, надяваме се тази година да бъдат повече, заяви Делян Добрев.

Работниците от ВМЗ-Сопот ще получат по още една заплата и един аванс преди Коледа. Парите ще им бъдат изплатени в четвъртък или най-късно в петък сутринта, обеща икономическият министър. Протестиращите взеха по една заплата и един аванс от дължимите им, но въпреки това са категорични, че няма да спрат протестите си, докато не им бъдат изплатени изцяло дължимите суми. Според Добрев единственото трайно решение на проблемите в предприятието е неговата приватизация. „Това не е направено навреме, но вече сме много близо до приключване на сделката”, коментира министърът пред Нова тв. Той заяви още, че финансовата нестабилност на заводите идва от слабата им конкурентоспособност. „ВМЗ губи пазарни позиции, но източване на средства от предприятието няма”, категоричен бе министърът.