ДНК разкри: Рамзес Трети бил с прерязано гърло

Животът

18-12-2012, 11:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Учени разкриха царско убийство отпреди 3 000 г.

Рамзес Трети е бил с прерязано гърло, установиха учени след анализи с рентгенови лъчи и ДНК.

Така се разплита едно престъпление отпреди 3000 години и се вдига завесата над дворцовата конспирация. Тя е организирана във фараонския харем и е документирана още тогава в "Съдебния папирус", който се съхранява в Торино, Италия, пише БГНЕС.

В него е описан опит за държавен преврат на царица Тие, една от съпругите на Рамзес Трети. Тя иска да види на трона сина си Пентаур, но законния престолонаследник на Рамзес Трети е синът на Изис, неговата първа съпруга.

Царица Тие се надява да се възползва от засилващата се омраза към тънещия в лукс владетел, когато неговите поданици тънат в нищета и глад. Недоволството срещу него е толкова голямо, че се стига до първата известна в историята на човечеството стачка. Макар и затворена в харема си, Тие успява да завърже контакти с външния свят и да организира своя заговор, в който са замесени военни и дори свещеник. Целта е била да бъде елиминиран Рамзес вероятно докато се наслаждава на нощни удоволствия в харема. Според официални документи, стигнали до нас от древен Египет, опитът е бил осуетен през 1156 г. пр. н. е., а около 30 виновни са били осъдени.

Съдбата на Рамзес Трети, който е бил на около 65 години, остава неясна. Дълго време мумията му е неоткриваема. В крайна сметка, тя е намерена в края на 19 век в скрита камера. Първоначално при рентгеновия анализ, който обичайно се прави през 60-те години на 20 в. не е открита никаква травма. Дали фараонът е убит от заговорниците или само ранен, и после една-две седмици по-късно умира? Специалистът по мумиите, германският учен Алберт Цинк, подлага мумията на 3D образна диагностика с най-съвременна медицинска апаратура. Тогава се установява рана в гърлото - точно под ларинкса, която до момента е била незабелязана. Тя е широка около 7 см. Трахеята е прерязана с помощта на остър нож, се казва в становището.

Заедно с мумията на Рамзес е намерена още една странна мумия - на мъж между 18 и 20 години, която е била увита не със саван, а с кози кожи, за да се подчертае неговата "нечистота". Предполага се, че това може да е синът Пентаур, който се домогвал до престола, и който да е бил принуден да се самоубие, за да му се забрани живот след смъртта. ДНК анализът доказва, че това наистина е син на Рамзес Трети, но дали е Пантаур не е ясно. Няма ДНК от майката Тие, чиято мумия никога не е намерена.