ГЕРБ дърпа пред БСП. Равна нога за Доган и Кунева

Политика

18-12-2012, 19:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Ако изборите са сега: ГЕРБ - 24,5 %, БСП - 18,5 %, ДПС - 6,3 %, "България на гражданите" - 5,8 %

Разликата между електоралната тежест на ГЕРБ и БСП е 6%.

ГЕРБ може да разчита на политическите симпатии на 24,5% от българите, а БСП – на 18,5%, сочат данни от национално представително изследване на НЦИОМ.

ДПС е трета политическа формация с 6,3 на сто подкрепа сред избирателите, а "България на гражданите" е с много близък резултат от 5,8%.

Намалява обаче персоналният рейтинг на одобрение за Меглена Кунева. През последния месец тя губи позиции, отчитат социолозите.

Синята коалиция има подкрепата на 3,1%. Наместването на политическите пластове в дясното обаче не е изследвано в цялост от НЦИОМ, защото липсват данни каква е подкрепата за ДСБ и СДС.

"Атака" засега получава подкрепа от 2,8% от избирателите в страната.

"По всичко личи, че следващият парламент ще бъде доста пъстър и е много вероятно в него да попаднат не 3-4, а 5 и повече формации", коментират социолозите.

Според тях темата за партнирането между политическите субекти, които имат шанс да намерят място в следващото Народно събрание, ще бъде централна в предстоящите политически дебати.

"Нещо повече, редица малки политически формации, включително и нови партии, ще се развиват именно в зависимост от шансовете си да бъдат забелязани като евентуален партньор на големите партии, които трудно биха успели да управляват страната, без да прибягнат до коалиционна формула", коментират от НЦИОМ.

Изследването е проведено между 30 ноември и 6 декември 2012 г. по метода на полустандартизираното face-to-face интервю сред 1000 пълнолетни български граждани в 86 населени места в цялата страна.