Подсъдимите за убийството в Дъбник невинни, отсече съдът

Крими

18-12-2012, 14:12

Снимка:

авторът

Автор:

Нели Иванова

Всичко от Автора

Вината на Георги Георгиев и Георги Терзиев за смърттана Хасан Хасан не е доказана, решиха магистратите

Оправдателни присъди за убийството на шофьора Хасан Хасан в Дъбник чуха днес от състав на Бургаския окръжен съд Георги Георгиев и Георги Терзиев, които според прокуратурата са извършителите на покушението.

Прокурорският акт сочи, че Георги Терзиев, който е родом от Пазарджик, предложил на адаша си Георгиев 2000 лв. и го снабдил с оръжие, с което трябвало да убие Хасан. Шофьорът от поморийското с. Дъбник е застрелян на 10 декември с два куршума. Преди да издъхне не успял да посочи извършителя.

Случаят е от 2003-а г. и се разхожда по различни съдебни инстанции вече за трети път. През 2008-ма окръжните магистрати признали двамата мъже за виновни и ги осъдили на доживотен затвор. Така делото за първи път стига до ВКС, откъдето го връщат отново на първа инстанция заради процесуални нарушения.

Днес магистратите определиха, че вината на двамата мъже не е доказана. "Съжалявам, но няма дори особено мнение", каза на близките на загиналия съдия Събчо Събев в кулоарите на палатата. Окръжните магистрати резонно отхвърлиха исковете им за обезщетение след като произнесоха оправдателна присъда. По 100 хил. лв. кръвнина бяха поискали от обвиняемите родителите на убития Хасан, съпругата му пледираше за 200 хил. лв. и още 300 хил. за непълнолетната му дъщеря.

"Нямаше как да е друга присъдата, при тези доказателства", коментира адв. Веселина Василева, която организира защитата на Терзиев. Юристът обясни, че клиентът й с прекъсвания е лежал зад решетките около 5 г. По всяка вероятност днешното съдебно решение ще бъде обжалвано от частните обвинители и протестирано от прокуратурата. След като излезе финално решение на по-горна инстанция обаче и в случай, че то отново е оправдателно, Терзиев ще може да си потърси правата за излежаното време.