Проект спасява 11 изчезващи растения в мистична Странджа

Мисия Бургас

18-12-2012, 13:35

Снимка:

ДПП "Странджа"

Автор:

Велина Савова

Всичко от Автора

След 3 години упорит труд еко експертите изградиха уникален разсадник и 7 туристически маршрута

Точно преди 3 години еко активисти си поставиха за цел да съхранят 11 изключително редки, защитени и изчезващи растителни вида в необятната и мистична Странджа планина. Днес те гордо могат да се похвалят, че дори са надминали очакванията и целите ,които са си поставили тогава.

Проектът е спечелен от ДПП "Странджа" и е финансиран по ОП "Околна среда". Основната цел е била опазването и съхраняването на чезнещи растителни видове на територията на Природния парк. Освен това експертите изграждат специален разсадник-семенна банка и 7 туристически маршрута. В хода на акцията по опазване на растенията специалистите се натъкват на 60 вековни дървета, които ограждат и слагат табели с информация за вида и неговата възраст. Такива правят в землищата на Малко Търново, Сливарово, Кости, Бръшлян,Звездец, Евренезово, Близнак, Граматиково и Кондолово. Експертите се натъкват на впечатляващи видове от рода дъб благун на по 1000 години.

Със средствата от проекта еко активистите възраждат и някои от отдавна забравените поклоннически маршрути в Странджа. Така например един от особено атрактивните участъции е този водещ от Сливарово до пещерата Света Марина. Останалите 5 свързват нестинарските села Граматиково, Българи,Кондолово, Кости и Сливарово с Голямата аязма в местността Влахов дол, където се събира нестинарската общост в Странджа.

Най-голямата гордост на специалистите от Природния парк обаче е изграждането на разсадника, който ще гарантира възможността за възстановяване на растения като странджанската кавказка боровинка, странджанския дъб, багрилната звъника,странджанския кримски чай, пролетното ботурче и редица други. И за да са доволни всички, от ръководството на ПП "Странджа" са решили при пожелание на посетителите да подаряват по фиданка от вида, който сами си посочат.