НЗОК ще плаща ин витро процедурите и ваксините

Политика

18-12-2012, 15:08

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

През 2013 здравната каса ще плаща новите дейности

Здравната комисия прие предложение на трима депутати от ГЕРБ, Националната здравноосигурителна каса да плаща новите дейности, въпреки че Националният рамков договор не е подписан.

 

През следващата година касата трябва да поеме плащанията за процедурите "ин витро", ваксините, проследяването на психично болни и пациенти с кожно-венерическо заболяване и интензивното лечение, които досега се плащаха от министерството.

От Лекарския съюз, обаче, отказаха да подпишат Националния рамков договор. Те не са съгласни с прехвърлянето на тези дейности към касата.

 

Именно този отказ е причината управляващото мнозинство да иска промени в закона.

Когато в закона за бюджета на НЗОК се предвижда финансиране на нови медицински дейности през следващата година, законовите изисквания се определят от надзорния съвет на НЗОК, по предложение на управителите на касата, пише в промените, одобрени на първо четене в здравната комисия.  

 

Депутата от левицата Мая Манолова предлагаше осигурените лица, които се налага да се лекуват в чужбина, да не искат предварително разрешение от НЗОК, а покриването на разходите за лечението да се извършва след това.

 

Тя искаше и законът да допусне включване в списъка на заболяванията, за чието домашно лечение НЗОК заплаща лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели, да се извършва при необходимост, а не както досега веднъж годишно. Досегашният текст често се използва като оправдание да не се реимбурсират лекарства и медицински изделия, беше аргументът й.

 

Манолова предложи в случаите, когато не е постигната договореност между Българския лекарски съюз и НЗОК и при финансирането от здравната каса на нови медицински дейности и лекарски продукти, то да се извършва от здравното министерство.

 

Същото бяха предложили и сините депутати Ваньо Шарков и Цветан Костов. Те дори посочиха, че това финансиране трябва да се съгласува с финансовия министър. Тяхното предложение, както и това на Манолова, бяха отхвърлени.