Плевнелиев ще брани 20-те заплати на военните

Политика

18-12-2012, 17:16

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Аз ще съм гарант за реформите в армията, закани се президентът

Президентът Росен Плевнелиев пое ангажимент да се запазят 20-те заплати при пенсиониране на военнослужещите.

"В качеството ми на върховен главнокомандващ ще направя всичко необходимо, за да се запазят тези компенсации от 20 заплати и за в бъдеще, независимо кой ще бъде на власт", обеща държавният глава, който участва в разширеното заседание на Съвета по отбрана.

Плевнелиев се обърна към всички политици и посочи, че армията прави големи реформи, има ясна цел и дългосрочна визия. "Нека да им дадем спокойствието, нека повече не се поставя не съмнение дали са 20 или не са. Да, те са 20 и трябва да бъдат 20", обяви президентът.

Държавният глава подчерта, че ще бъде гарант за "последователност и предсказуемост на реформите".

"Искам и обикновените войници да го чуят, че след като сме решили 20 заплати – ще бъдат 20 заплати. Армията има нужда от спокойствие, тя е консервативна и действа само дългосрочно", категоричен бе той.

Президентът подчерта, че военнослужещите трябва да имат пълно доверие в политиците, правителства и партиите.

"Ние трябва да имаме трайност на решенията, които взимаме, на реформите, които правим. Смяната на правителства, смяната на министри не трябва по никакъв начин да води до отнемане на поети ангажименти, до отказване на поети ангажименти, същевременно до безкрайни реформи, понякога напред – назад, до съкращения и отнемане на социални компенсации получавани заради характер на работата и лишаването от някои човешки права и свободи", посочи Плевнелиев.
Всъщност президентът и министърът на отбраната Аню Ангелов се разминаха в оценката си за проблема с напускащите армията военнослужещи и това какви са чиновете на тези, които напускат.

"Не мога да не споделя своята загриженост от обстоятелството, че много млади офицери, сержанти и войници по собствено желание напускат армията. Картината може да се определи като тревожна, според мен. Само за два месеца и половина от 1 октомври до 15 декември са стотици военнослужещи са подали рапорти за напускане на армията, като 2/3 от тях са офицери”, представи данни държавният глава.

Военният министър Аню Ангелов до момента на няколко пъти посочи, че няма вълна от рапорти за напускане и че тези, които пък ги подават, са предимно полковници и подполковници.

Днес военният министър изтъкна, че почти всички напуснали по собствено желание имат право на пенсия и като напуснат създават условия на тяхно место да дойдат лейтенанти, старши – лейтенанти, капитани, "които в противен случай биха били обхваната от реализацията и съкращаването на длъжностите".