Парите от Нобела за мир отиват при деца в нужда

Свят

18-12-2012, 18:47

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

2 милиона евро ще отидат при деца в държави с конфликти

Европейският съюз съобщи, че предоставя паричната премия от Нобеловата награда за мир, увеличена с допълнителни средства от съюза, на четири проекта в подкрепа на 23 000 деца жертви на войни и конфликти. Цялата сума възлиза на 2 милиона евро.

Парите ще бъдат предоставени на около 4000 сирийски деца бежанци в лагери по границата между Ирак и Сирия, над 5000 колумбийски деца, повечето от които бежанци в Еквадор, 11 000 конгоански деца, изселени от източната част на Демократична република Конго и намерили убежище в Етиопия, и на 3000 пакистански деца, живеещи в конфликтната зона в Северен Пакистан.

"За нас няма никакво съмнение, че парите от Нобеловата награда за мир трябваше да бъдат предоставени на най-уязвимите, които често са най-тежко засегнати от войните - децата в света днес", съобщи председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу. Решението за предоставянето на парите от Нобеловата награда за мир на деца жертви на конфликти е било взето от председателите на Комисията, на Съвета и на Европейския парламент Жозе Мануел Барозу, Херман Ван Ромпой и Мартин Шулц.

"В конфликтни ситуации често децата са най-уязвими. Поради това е повече от справедливо тази награда да бъде предоставена на младите жертви на въоръжени конфликти", заяви Ван Ромпой. "Всичко, което ще направим, за да им помогнем да преодолеят травмите и страданията, преживени по време на конфликт, ще бъде добро", посочи от своя страна Шулц.

Парите от ЕС ще помогнат за предоставяне на достъп на децата до основно образование и адаптирани за нуждите им приюти. УНИЦЕФ ще работи в Пакистан, организацията "Спасете децата" и Норвежкият бежански съвет - в Демократична република Конго и Етиопия, Върховният комисариат на ООН за бежанците - в Колумбия и Еквадор, а френската агенция Acted ще оказва помощ на сирийските деца бежанци в лагера Домиз в Северен Ирак.

Инициативата на ЕС няма да бъде еднократно действие. Догодина нови средства ще бъдат предоставени на други проекти в подкрепа на децата жертви на конфликти, уточни ЕС в комюнике.