Оранжев код за 13 области, наближава кучи студ

Региони

18-12-2012, 20:14

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Дъждът и снегът продължават

Оранжев код е обявен за 13 области в Източна, Югоизточна и Североизточна България заради снеговалежи и бурен вятър.

Кодът е в сила за областите Кърджалийска, Хасковска, Ямболска, Сливенска, Великотърновска, Търговищка, Русенска, Разградска, Шуменска, Силистренска, Добричка, Варненска и Бургаска. В последните три области ще вали пороен дъжд и сняг и ще духа бурен вятър.

Жълт код е обявен в две области на Централна България – Старозагорска и Габровска. Кодът е в сила за снеговалежи. В останалата част от страната обявеният код е зелен. В Източна България метеорологичната обстановка ще се усложни. Ще духа умерен и силен северен вятър, ще има значителни валежи от сняг, ще има и навявания.

В Западна България вятърът ще е слаб, в западната част на Дунавската равнина умерен от североизток, там ще превалява слаб сняг. Минималните температури ще са предимно между минус 5° и 0°, през деня ще останат почти без промяна. Максималните в повечето места ще са между минус 4° и 1°. В планините ще вали сняг, повече в масивите в източната половина на страната. Билата ще са в мъгла. По високите открити части ще духа силен и бурен вятър от север, североизток. По Черноморското крайбрежие ще вали дъжд и сняг. Вятърът ще е силен до бурен от север североизток.

Времето е опасно, предупреждават от НИМХ. Прогнозирани са метеорологични явления с голяма интензивност. Възможни са щети и жертви. Бъдете много внимателни. Бъдете в течение на очакваните метеорологични условия и по възможност избягвайте рисковете. Следвайте съветите на властите.