Бургас реставрира 7 сгради с европари

Мисия Бургас

19-12-2012, 06:10

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Проектът "Погледни бъдещето, запази наследството" стартира през януари

Бургас спечели поредния си европроект, по който 7 сгради ще бъдат реставрирани с евросредства.

"Погледни бъдещето, запази наследството" е на стойност 149 960 евро и се изпълнява съвместно с турския Къркларели.

Част от дейностите заложени в него са изготвяне на архитектурни планове за реставрация на седем здания паметници на културата в Бургас и разработване на инвестиционни проекти за реставрация на пет къщи в Яйла махала, област Къркларели.

Проектът ще стартира през януари. Експерти и студенти пък ще създадат ще събират информация за архитектурни паметници в социалните мрежи. Идеята е да се събере максимално текстов и снимков материал, представящ интересни събития и факти от живота на хората в трансграничния регион.

Албумът "Спомени от миналото, богатство за бъдещето" ще събере всички находки на едно място и ще бъде подарък за хората от двете страни на границата. Вече е сформиран екипът, който ще работи по проекта. 
"Този проект е изключително важен за мен, защото чрез него ще се спомогне за подобряване състоянието на сградите държавна собственост. Възможностите за тяхната поддръжка не са много, тъй като всички са паметници на културата и не представляват интерес за инвеститорите", каза областният управител Константин Гребенаров.