Спортът настръхна срещу нова схема на финансиране

Най-доброто от печата

19-12-2012, 05:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

"Обществото не е доволно от спорта", констатира министърът

Нова схема на финансиране на българския спорт провокира революционна ситуация в края на годината. Преставители на федерациите се срещнаха с министър Свилен Нейков и шефа на отдел "Високо спортно майсторство" Асен Марков. И настръхнаха срещу новостите...

Срещата в спортната палата започна с минута мълчание в памет на убития шеф на Националната спортна база Петър Божилов. Но после... Настана сериозна говорилня.
Първо започна Нейков, който повече от час прави отчет на годината и обясни на хората колко слабо е било представянето на олимпиадата в Лондон. Как федерациите са давали големи обещания какво ще спечелят на игрите, а това не се е случило. И как на всички, които са искали пари, са им дадени, но е нямало адекватни резултати. И министърът се закани, че повече няма да бъде така.

След Нейков срещу спортните хора застана Марков. Започна се люта дискусия, в която всеки представител на федерация говореше за неговите проблеми. Общото между всички бе, че държавата ще реже здраво финансирането на спорта.
Бурни разправии имаше около срока за представяне на документите за бюджетите на централите. Те трябва да постъпят в министерството до 28 декември. Но в същото време формулярите са били дадени едва преди няколко дни. А предстоят и празници... До края на 2012-а трябва да се дадат и програми за подготовка на федерациите за следващите 4 г.

Някои централи са готови с изискванията, но повечето - не. Дори има състезания до края на годината, което увеличава проблемите на част от федерациите. 
В допълнение не във всички спортове е определен международният календар за следващите 4 г. и така е абсурдно да се правят планове на "тъмно".
Досега държавата финансира до 200 дни на състезател за олимпийска подготовка. Но вече са 100.

Досега издръжката на спортист на ден е била 55 лева, от 1 януари става 50 лв. Елитните ни спортистите имаха право да тренират до 50 дни в чужбина, а сега вече не всички ще имат право на това. 
Според Марков спортове с успехи на последната олимпиада (1-8 място) ще са осигурени изцяло и ще могат да се готвят и зад граница. 
Федерациите роптаят също, че досега държавата е финансирала участието на 4 международни състезания извън световни и европейски първенства. Вече министерството ще дава пари само за 2 състезания, и то за елитните спортове. 

За такива са определени 12, които имат успехи на олимпиадата. Останалите ще вземат пари само за един турнир. Това създава обаче проблеми на спортове като джудо и плуване например, които именно на международни турнири печелят точки за ранглиста, която пък дава квоти за европейско, световно и олимпиада. 
Друг момент е създаването на 4 центъра със спортни училища. Но и срещу този модел настана бунт. Как така родители от Варна например ще пуснат децата си в Пловдив? В тези центрове водещи ще бъдат спортни клубове и един треньор ще се занимава с минимум 10 спортисти. И срещу тази бройка настана реакция, защото така трудно щяло да се постигат добри резултати. "Ако има такива, ще се дава и допълнително финансиране - заяви Марков. - Съществуват спортове, които нямат никакви резултати при мъжете и жените, а министерството налива пари." 

"Обществото не е доволно от спорта", констатира министърът. А в отговор новата шефка на художествената гимнастика Илиана Раева заяви философски: "Да, спортът ни е болен - ще го лекуваме или ще го наказваме?"