300 хиляди столичани си отиват по родните места, КАТ ги варди

Катаджии завардват входовете и изходите на София по празниците

Очаква се от 21 декември следобед 300 000 автомобила да тръгнат да напускат София, а 80 катаджии ще се грижат за сигурността им, обяви шефът на "Пътна полиция" Богдан Милчев.

"От началото на декември за нас всеки ден е празничен. Декември е месецът, в който даваме най-много жертви", посочи той.

Освен на 21-ви, засилени мерки ще има и на следващия ден, както и на 27 и 28 декември в направление - изход от София и на 26 декември и 1 януари в направление към София.

"Столичани трябва да предприемат мерки, така че автомобилът им да бъде изправен, когато тръгват на път, а и да бъде зареден с гориво", посъветва ги Милчев.

Основно проверките на КАТ ще бъдат за превишена скорост и употреба на алкохол. Автомобили, които са технически неизправни, пък ще бъдат спирани.

От началото на декември са регистрирани 72 водачи, употребили алкохол, 65 водачи са карали без книжка, 16 без гражданска отговорност, 2251 водачи са управлявали с превишена скорост. 1386 пък са репатрираните автомобили, сочи статистиката.

"Само една жертва имаме от началото на декември тази година, за 2011 г. имахме 4 жертв"., каза главен инспектор Милчев.

За миналата година по Коледните и Новогодишните празници тежките катастрофи са били 144. Загиналите при тях 13, а ранените 174.