Съветници скочиха - 75 лева такса за отпадъци в Айтос, на семейство

Парите

19-12-2012, 11:38

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Ръст от 50 на сто за такса смет искат в общината

Групата на общинските съветници от ГЕРБ Айтоссе обяви против големия ръст на такса смет в общината. Те предлагат таксите да се вдигнат в разумни граници или 30 % увеличение по основното предложение на кмета Васил Едрев, но при последвалото гласуване това не бе прието от останалите общински съветници. 

В крайна сметка се прие увеличението на таксата за битови отпадъци да е в размер на 50%. Групата на ГЕРБ гласува против това увеличение, но не бе подкрепена от другите политически сили.
На петнадесетото заседание на Общински съвет Айтос отново най-важната точка от дневният ред беше промяната в наредба за определяне и администриране на местните такси и цени на услуги на територията на община Айтос, относно таксата за битови отпадъци. На сесията през ноември предложението на кмета и общинска администрация беше за увеличение в размер 75%, но тогава кметът оттегли докладната си.
Сега се предлага повишаване на размера на таксата за всички имоти с 50 %, като изчислението е в промили върху данъчната оценка. Направено беше и коренно различно по своята методика предложение от общинският съветник Дамян Денев, при което таксата се определя на брой домакинства и на едно домакинство се пада такса 75 лв.