Разширяват зоологическата градина

Мисия Пловдив

19-12-2012, 13:13

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Общината дава 30 000 лв. за проектиране, търси частен партньор

Пловдивската зоологическа градина ще бъде обновена и разширена. Ще разширим клетките, така че вече да отговарят на всички изисквания и ще прибавим нови видове животни към колекцията. Това заяви кметът Иван Тотев.

Пловдив ще има чисто нова зоологическата градина. В бюджета за следващата година са предвидени около 30 000 лева за проектирането й. Надяваме се предварителната фаза да приключи до лятото и след това да започнем работа по изграждането й. За целта общината ще даде свои терени в близост до Гребната база. Регистрираме интерес и от страна на частни инвеститори, посочи още Тотев.

В момента обмисляме вариантите за реализация на проекта. Финансирането ще дойде от програмата JESSICA, чийто представители са дали одобрението си. Сега търсим евентуален частен партньор, който да поеме гаранцията, с което ще бъде облекчен общинският бюджет. Това ще бъде евентуално и първото публично-частно партньорство на общината по новия закон. Той изглежда изключително удачен, тъй като предпазва общинската собственост и дава на институциите блокираща квота, изтъкна градоначалникът.