Освещават храм и Бойко е там: Още 140 пъти ще се видим!

Мисия София

19-12-2012, 15:45

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Премиерът в обновения храм в Брезник: Как ще режа лента в църква, при началника тук?!

Премиерът Бойко Борисов обяви, че в момента с 50 милиона лева се реконструират 140 църкви и манастири в страната. Думите му проехтяха в Брезник, където той бе гост на освещаването на обновения храм "Свети Георги Победоносец".

На въпрос на журналист, че не е прерязал лентата, Борисов отговори: "Как ще режа лента в църква, при началника тук?! Режа ленти навън, където аз съм началник. В църквата само смирен; той вижда всичко и само някой да надигне повече глава, отколкото му е писано, веднага го наказва".

Пред надошлите миряни и свещеници премиерът каза, че колкото и да се прави за църквата, то все ще е недостатъчно.

"Правим го за Господ Бог. Тази църква тук струва 850 хиляди лева. Това са огромни пари, които църквата никога не е виждала, но те са винаги недостатъчни за това, което дължим на Господ. Поне 140 пъти ще се видим", отсече Борисов.

Премиерът допълни, че отделно от тези 140 църкви и манастири, се възстановяват и други с бюджетни средства, а отделно – и с пари, които ГЕРБ дарява.

"Доста средства и доста църкви са поправени и то в условията на най-тежката финансово-икономическа криза", каза той.

"Хората като виждат как се въздигат църквата и храмовете, това влиза в сърцето им. Не знам дали сте виждали този храм преди, той беше срутен, съборен. Когато хората виждат един разрушен храм, когато виждат как се е срутил, паднал на земята, запустял, същото нещо влиза в техните души. Когато хората виждат новите камбани, как изглежда храмът, когато видят самите отчета, владици, калугери, попове, които служат, виждат подема в тях…", твърди Борисов.

На свой ред свещеници благодариха на премиера и обявиха пред медиите, че възстановяването на храма в Брезник е нямало да се случи без обединените усилия на държава и църква.

"Вие помагате винаги на Светата църква. Сърдечно ви благодарим от името на Светия Синод на Българската православна църква, от името на Варненски и Великопреславски митрополит Кирил, временно управляващ Софийска епархия. Без Ваша помощ днес нямаше да сме тук, надяваме се и занапред да помагате", обърнаха отчетата към Бойко Борисов.