Петя Раева: Заемът ще зароби пловдивчани

Мисия Пловдив

19-12-2012, 18:17

Снимка:

Интернет

Автор:

Мария Методиева

Всичко от Автора

Депутът твърдо против бюджета на града заради увеличението на местните данъци и такси

Кметът Иван Тотев няма аргументи за тегленето на 30-милионния заем, каза депутатът от ДПС Петя Раева. В условия на икономическа криза пловдивчани не бива да се натоварват допълнително с вземането на този кредит, коментира народният представител от града.

Припомням, че преди дни кметът каза изненадващо, че общината ще тегли нисколихвен заем от 30 милиона лева от Европейската банка за възстановяване и развитие. Предложението ще бъде гласувано на общинска сесия утре. По думите на Тотев срокът за погасяване ще бъде 15 години, гратисният период вероятно ще е 3 или 4 години, а лихвата - 2,7%.

Според Раева откакто Иван Тотев е начело на Пловдив градът запада. По думите й за година и два месеца „той не е свършил нищо. Добре, че държавата си даде парите за отпадъка, за да се преасфалтират някои улици”, коментира депутатът.

По мнението й намерението на Тотев е популистко, а парите от заема ще бъдат похарчени за финансиране и филшифициране на идващите избори, така както стана с местните преди година, заяви Петя Раева.

Това не са обвинения. Аз съм родена в Пловдив, детето ми е тук и искам градът да не запада, а да се развива. Тотев е и мой кмет, каза депутатът.

Според нея начинът за подобряване на инфраструктурата в града е чрез създаването и печеленето на европроекти, а не чрез теглене на кредити и заробване на пловдивчани.

След три години Тотев няма да е кмет, но заемът му ще остане, заяви Раева.

На сесията утре се предвижда таксите за външна реклама в общинския бюджет за догодина да скочат с 50%. Ръстът засяга малките съоръжения, които са разположени основно по Главната пешеходна зона.

Според Петя Раева това ще доведе до съдебни дела и протести. Увеличението всъщност е опит за преразпределяне на пазара на рекламни съоръжения, заяви депутатът.

По думите й целта на кмета трябва да е събираемост на таксите, а не поскъпване и от там малки приходи в общинската хазна.

Скокът на таксите за реклама и забраната за пушене ще доведе до фалит бизнеса, прогнозира Раева.

Тя призова утре общинските съветници да не подкрепят предложенията.