Кмет се продава на ГЕРБ

Най-доброто от печата

20-12-2012, 06:02

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Трябват му 4 млн.лв. за канализация за 1100 души

Кметът на Великотърновската община Златарица Пенчо Чанев (ВМРО) обяви, че се продава на ГЕРБ за 4 млн. лв. Толкова струва прокарването на канализация за 1100 жители, които пият вода с нитрати.

“Ако държавата даде сумата, незабавно ще напусна партията си и ще стана член на ГЕРБ!”, заяви Чанев, който е кмет втори мандат.

Пенчо Чанев очаква парите от министъра на финансите Симеон Дянков.

"Искам да направя нещо изключително добро за местните хора, но ми трябват пари. В селата Горско Ново село и Родина живее една трета от населението в общината. Хората обаче от години си патят, защото питейната вода е негодна за консумация. Изследванията показват, че концентрацията на нитрати е 50 пъти над нормата", разказва Чанев.

Кметът уточнява, че проблемът с отровната вода ще бъде решен, ако се прокара захранване директно от язовир "Йовковци". За това обаче са необходими 1 млн. лв. От години общинският управник търси начин да намери парите, но удря на камък. Проблемът е, че общината не може да получи средства от европейските програми, тъй като земята, през която ще минава тръбата от язовира до селата, е държавна. А държавата не може да усвоява европари. Затова единственият начин е Министерството на финансите да отпусне целева субсидия.

"С останалите 3 млн. лв., които искаме, ще изградим пречиствателна станция и ще подменим главния колектор", обяснява Чанев. За тази сума може да се кандидатства по европейските програми, но за периода след 2013 г.

Кметът се похвали, че общината приключва годината без неразплатени суми. Благодарение на наложената строга финансова дисциплина дори има малък излишък в бюджета. През тази година община Златарица е успяла да върне и дълг от 300 000 лв. по спечелено дело от пътна фирма.