Край на тъпканицата: БДЖ пуска само по 20 правостоящи на вагон

От железниците с организация за удобното пътуване по празниците

Допълнително удобство за своите пътници обещаха от БДЖ във връзка с Коледните и Новогодишни празници.

Мерките включват осъществяване на постоянна комуникация между началник-влаковете, диспечерите и служителите на билетните каси в отделните гари. По този начин ще бъде подавана точна и навременна информация до билетните касиери във всички гари относно свободните места и натовареността на влаковете.

Предвижда се продажбата на билети да бъде съобразена с броя на местата във всеки влак, като ще бъдат допускани не повече от 20 правостоящи пътници във вагон.

За осъществяване на постоянно наблюдение за наличието на свободни места ще отговарят превозните бригади във влаковете, като след всяка гара ще се подава актуална информация на диспечерите. Те от своя страна ще предават информацията на служителите от билетните каси в следващите гари, които ще преустановяват продажбата на билети в случай на изчерпване на допустимите места за правостоящи във всеки влак.

Преди заминаване на влаковете от начални гари, превозните бригади ще посрещат пътниците на пероните, като ще ги уведомяват за маршрута на влака, както и за евентуални промени в броя на вагоните в следващите гари. По този начин превозните бригади ще могат да настаняват пътниците без закупени запазени места в съответните вагони съобразно маршрута им на пътуване.

Седящите места във всички бързи влакове са разпределени и се продават от началните и междинните гари, в които влаковете спират по своя маршрут. При закупуване на билет за бърз влак е препоръчително пътниците да се снабдят предварително със запазено място, което ще им осигури тяхното по-удобно пътуване, посочват от БДЖ.