Строителна фирма закъса, над 60 семейства на улицата

Животът

20-12-2012, 12:46

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Петя Коленцова

Всичко от Автора

Плащаш хиляди евра за жилище, а животът ти минава на квартира

Параграф 22 в строителния бизнес подлудява вече няколко годиндини повече от 60 пловдивски семейства. "Не можем да влезем в собствените си апартаменти в новопостроена жилищна сграда, въпреки че сме платили 100 % от  цената, че и отгоре", оплакаха се Хубенова и Тони Мануилов от Управителния съвет на етажна собственост на кооперацията. Сградата се намира на ул. "Димо Хаджидимов" № 4 в район "Южен".

"Освен, че дадохме целите суми за жилищата, Стоян Анастасов поиска и по 600 лева за прекарване на ВиК. До днес нищо не е свършено. Нямаме и акт 16", казаха още те.

През 2006 г. клиентите сключват договор с "Анастасов" ЕООД с управител Стоян Анастасов, а до ден днешен семействата живеят на квартира. Някои от тях са взели кредити, за да могат да  му платят, а сега са в безизходица, защото не успяват да се справят финансово.

По думите им преди 2 години строителят обещава, че ще извади въпросния акт 16, но има нужда от 10 евро за квадратен метър от всеки собственик на апартамент, както и по 10 % от общата цена на жилищата. "Той се оправда с кризата. И това платихме, но няма резултат", допълниха от Управителния съвет.  

По договор сградата трябвало да бъде изцяло готова с акт 16 до 2009 година. 3 години по-късно се оказва, че основният документ не може да бъде издаден, тъй като гаражите в кооперацията не са довършени. Те се оказват запорирани с незнаен собственик, поради задължения на Анастасов. С вързани ръце се оказва и държавата, която нито има как да принуди строителя да довърши кооперацията, нито да помогне на бъдещите новодомци с каквото й да било.

"Каква е тази държава? Анастасов дължи над 700 хиляди лева на НАП и за ДДС, а няма механизъм, с който да го притиснат да свърши това, под което се е подписал и за което е взел хиляди евра", възмущават се "ожилените". Казват, че апартаментите общо в двете крила на сградата са над 60 на брой със средно по 70 квадрата, но има и по – големи жилища по 90 квадрата. Някои от тях са платили по 360 евро за квадрат, други по 800 евро, защото са купували жилищата в различен етап на строежа.

На друго мнение е строителят. Пред Plovdivutre.bg Стоян Анастасов едва не се закле, че до няколко месеца акт 16 ще бъде факт и хората ще заживеят в апартаментите си. По думите му целият проблем се корени в това, че в двата входа хората се карат и не могат да се разберат. "Някои от тях ми дължат още пари. Много добре знаят кои са", оплака се бизнесменът.  Той им подписал документите за собственост още преди те да са му дали цялата сума за жилищата. Врътката била измислена от него, защото  банка започнала да запорира имуществото му, заради дългове по кредити. "Направих го поне тях да спася", обоснова хода си строителят. Той успокои недоволните, че днес е подписал договор за прекарване на ВиК на цялата сграда, така че и този проблем ще отпадне. Друго отежняващо обстоятелство била и кризата в строителния бизнес и банка, която обещала да рефинансира Анастасов, но се отметнала.