Парното в София пада със 7%, в страната – с 3,5

Мисия София

20-12-2012, 13:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Боляри ще се греят най-скъпо през 2013 година

Цената на топлофикационната услуга в страната ще намалее с между 3,5% и 7%, съобщи шефът на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев.

По-късно през деня предстои държавният регулатор на закрито заседание да вземе окончателното решение за цените на парното и на природния газ за първото тримесечие на 2013 година.

ДКЕВР вероятно ще одобри пределна цена на природния газ при продажба от 656,47 лв./1000 куб. метра.

"При това положение намалението на действащата цена на природния газ спрямо включената при образуването на цените на топлофикационните дружества е в диапазона от 9,87% до 10,59% за дружествата, присъединени към мрежата на "Булгаргаз" ЕАД", пише в доклада си комисията.

"Именно това дава основание да намалее цената на парното в цялата страна, като най-голямо ще е намалението в София – 7%", коментира Семерджиев

Ще намалее и цената на услугата, предоставяна от "Топлофикация Велико Търново", но въпреки това жителите на старопрестолния град ще продължават да са сред тези, които плащат най-много за парно.

По думите му топлофикационните дружества не са в добро състояние.

"Всички имаме интерес те да предоставят топлина на приемливи цени и условия. Има голяма разлика от преди две години, много от дружествата в страната имат модерни инсталации. Топлофикационната услуга успява да оцелее дори и на този конкурентен пазар и разширява кръга на потребителите си", убеден е шефът на енергийния регулатор, който призова хората да бъдат по-отговорни, когато заплащат сметките си за парно.