Позицията на правителството за "Белене" е лицемерна, скочи Станишев

Политика

20-12-2012, 13:56

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Референдумът за АЕЦ е нечестно отношение към избирателите

Прави се всичко възможно кампанията да мине вяло, смята социалистът

Огромното мнозинство от хората разбират, че позицията на правителството е крайно лицемерна, заяви лидерът на БСП Сергей Станишев в коментар на позицията на управляващата партия за референдума за бъдещето на ядрената енергетика в България.

"Очевидно е, че ГЕРБ променяйки въпроса на референдума, стремейки се да се присламчат, целят да не стане ясно, че българските граждани не подкрепят решението за спирането на изграждането на АЕЦ "Белене", посочи Станишев.

По думите на червения лидер след като управляващите са разбрали, че референдум ще има, те са подмениха въпроса, с което фактически са нарушили закона.

"Очевидно е, че се прави всичко възможно кампанията да мине вяло, същността на дискусията да бъде скрита от българските граждани", заяви той.

Станишев обяви още, че на всички е ясно, че изграждане на ядрена централа с водещо държавно участие дава възможност на социална политика на държавата с участието на цената на тока. По неговите думи изграждането на централата в Белене ще създаде и десетки хиляди работни места.

Инициативата за 7 блок на АЕЦ "Козлодуй" е обща инициатива, без финансови отчети", заяви социалистът. По негова информация ще са необходими 8-10 години 7-ми блок да получи необходимите разрешителни, за да започне работа по него.

По думите на Румен Овчаров от ГЕРБ се опитват да представят АЕЦ "Белене" като "огромна далавера" против интересите на страната.

За целта се използва Държавната финансова инспекция, но намеренията на управляващите се провалят, след като стана ясно за противоречието на изводите от двата доклада, направено от ДФИ за офертите и договорите за изграждане на централата, поясни той. "Този балон, тази стратегия на ГЕРБ се спука", допълни Овчаров.