154 681 364 лева отиват за лъскане на София

Столичните боклуци вече били малко, още мъдрят такса "смет"

154 681 364 лева е сумата, за която София трябва да бъде излъскана и изчистена от боклуци през идната 2013 г.

Тя бе гласувана днес от общинарите, които приеха План-сметката за дейностите по събиране, извозване, обезвреждане в депа за битовите отпадъци и за поддържане чистотата в столицата.

Общинският съветник от листата на СДС и ДСБ Прошко Прошков каза, че план-сметката е еднаква с всяка предходна година, което по думите ми излиза прекалено скъпо, а ефективността не е на нивото, на която се плаща.

Общинарката от ГЕРБ Лорита Радева обаче му опонира, че има значително намаляване на обема на отпадъци за депониране.

Тук се включи кметицата, която бе категорична, че не съгласна с твърденията за неясно харчене на средствата за чистота в София.

"Променен е начинът на контрол като цяло, плаща се за реално свършена работа, вече имаме GPS система, която може да проследи къде се намира техниката. Само за миналата зима санкциите и удръжките са над 3 милиона лева", обяви тя.

Фандъкова обяви още, че начинът за определяне на такса "смет" не е правилен и трябва да се намери по-справедлив начин за столичани. Тя обаче допълни, че засега такъв метод още не е открит от експертите.

"Има забавяне, защото е необходим срок, за да не превръщаме софиянци в опитни мишки, а да можем да предложим начин, който ще е пилотен за България, защото в цялата страна методиката се определя по този начин", каза тя.

Синият общинар Владимир Кисьов обаче настоя, че такса "смет" е несправедлива.

"Ако общината не излезе с предложение в края на юли, ще внесем предложение за нова методика за определяне на такса "смет", в която да не влиза височината на жилището", отсече той.