Сформират работна група по проекта за разузнавателните служби

Животът

20-12-2012, 16:08

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Военните служители ще запазят статута си, според нов закон за НСО

В момента се сформира работна група относно законопроектите за разузнавателните служби, в която ще участвам и аз. Нейната задача ще бъде между първо и второ четене да бъдат изгладени всички текстове, които биха предизвикали спорни моменти, сподели бургаският депутат от ГЕРБ д-р Галя Милева.

Народният представител коментира й приетия на първо четене в парламентарната Комисия за вътрешна сигурност и обществен ред законопроект за  Националната служба за охрана, който ще регламентира ясно задълженията и статута на служителите й.  Бургаският депутат е член на комисията, която разгледа на първо четене още 3 законопроекта, свързани с разузнавателните служби. Това са законопроектът за управление на системата за защита на националната сигурност, за военното разузнаване и за Държавна агенция „Разузнаване”.

Д-р Милева уточни, че по проекта се предвижда се да се запази военният статут на служителите заради особения характер на дейностите, свързан с изпълнение на държавната служба. Президентът на Републиката осъществява общото ръководство на НСО, като назначава и освобождава началника й съгласувано с Министерския съвет. Той също така назначава и освобождава заместниците на началника, утвърждава структурата и числения състав и удостоява офицери с висши офицерски звания. Началникът на НСО осъществява непосредственото и цялостно ръководство на службата.

"В законопроекта ясно са посочени неговите функции, които могат да бъдат разширявани само със закон”, коментира д-р Милева.

Друг важен момент в законопроекта са условията, при които в мирно време може да бъде предоставяна охрана и специализиран транспорт на длъжностни лица. Според промените, офицерите и сержантите от НСО няма да имат полицейски правомощия.