Коко Динев, или колко е трудно да бъдеш разумен!

Спорт

20-12-2012, 16:59

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Бизнесменът направи нещо, с което други преди години можеха да спасят клубовете си

В България това лято се случи нещо нечувано. А май и в още много страни не са го чували. Един бизнесмен стана и си взе шапката от клуба. Просто го подари на друг, който има възможност, а и желание, а и му е задължение да го издържа. Взе си шапката Коко Динев, без да дрънчи пари срещу това, без да пресмята какво е вложил, без да чака процент от следващи трансфери, без, без, без..., пише Владимир Методиев за "7 дни спорт", цитиран от Sportline.bg.

Просто бившият ватерполист стана една сутрин и доведе Веселин Марешки на Лаута. Кое му е уникалното ли? Ами колко хора по света са подарявали такива отбори? Или хайде, разделяли са се с тях срещу 600 000 лева. Толкова бяха дълговете на клуба, които аптечният бос изчисти.

За две години и половина Динев наля на Лаута над 10 милиона лева. И сега подари Локомотив за 0 стотинки кеш пара!

Преди това направи същото с Вихрен (Сандански). Пое го от нулата, инвестира 15-ина милиона в него и базата и после ги подари на общината. Това е гласът на разума в българския футбол. Но трудно го чуват повечето ни олигарси. Коко е една крачка пред тях, защото бързо осъзна, че от този спорт няма как да се печели. Това, което си дал, дал си го. И преди всеки сезон изборът на собствениците е не как да избият инвестицията, а дали да я правят. Това лято Коко избра да не го прави. И подари клуба на Марешки. Ако този глас на разума го бяха чули навреме други хора, нито сега ЦСКА щеше да е толкова зле, нито Ботев щеше да мине през чистилището "В" група, нито Спартак (Варна) щеше да агонизира в "Б". Какво направи три години Христолов в другия пловдивски клуб? Биеше се в гърдите какво е дал и обявяваше цени от по 5-10 милиона за Ботев. При това за клуб с още 2-3 милиона дългове. Всъщност те се натрупаха точно в тези сезони, в които

Митьо можеше да си тръгне, а не да извива ръцете я на Георги Илиев, я на Атанас Търев с несериозни нива на евентуалната сделка. Накрая какво се получи? Ботев фалира.

А днес Локомотив (Пловдив) е жив благодарение на хода на Коко Динев. При това санданският бизнесмен направи още нещо, което никой не може да го задължи. Освободи Марешки от ангажимента да дава заплатите, които Коко плащаше. Тези, които не бяха склонни на редуциране на възнагражденията, Динев уреди за ЦСКА. С останалите се договори при новата власт да намалят заплатите си. Помогна дори Кокала да склони да работи за по-малко пари. Малцина си дават сметка на какво щеше да прилича днес Локомотив, ако не беше този ход на Динев. Та само месечните възнаграждения на Бенжелюн, Венков и Родригес общо са повече от днешния фонд работна заплата на "Лаута"! Представяте ли си какво щеше да е днес под тепетата без намесата на Коко!

То можеше просто да няма Локо! Как щеше Бенжелюн да се съгласи от 15 000 лева заплата да мине на 2400 и сам да си плаща водата в ресторанта? Абсурд да стане. Кой щеше да убеди Сержиньо да си намали 5 пъти възнаграждението? Никой! Всичко това със сигурност щеше да накара локомотива да дерайлира. А Марешки най-вероятно да си тръгне рано-рано.

Така че 2012-а спокойно може да мине като годината на Коко. Динев вкара отбора си в Европа, преди още квота за там да е извоювал Левски. И си тръгна след това от Лаута по европейски. Нещо, заради което на Локо има "утре". И нещо, което на "Армията е време да прозрат.