Приеха бюджета на Пловдив с извънредна сесия

Мисия Пловдив

20-12-2012, 21:26

Снимка:

Plovdivutre.bg

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

Старейшините гласуваха градските финанси след 11 часов маратон

Бюджетът на Пловдив за идната година беше приет на извънредна сесия на Общинския съвет тази вечер. Редовното време стигна на старейшините само за гласуване на 14 точки от дневния ред. Сред тях бяха и няколко наредби, с които се повишават данък сгради, налогът за автомобилите и такса смет за гражданите.

Това бяха и най-спорните моменти в дебатите между старейшините. Дани Каназирева обвини управляващите, че вдигат данъците наред тежка икономическа криза. Това е безумие, отсече тя и изтъкна, че налозите може да се повишат след скок на доходите, какъвто засега няма. Ние имаме големи амбиции за бъдещето на Пловдив. То надхвърля възможностите, които ще ни даде ръста на данъците. Затова ще искаме и заем. Ние не се ограничаваме в скоростта както предишни мандати и ще разчупим старите рамки, заяви на свой ред кметът Иван Тотев.

Репликира го бившият градоначалник Славчо Атанасов. Изказването ви прозвуча красиво. Планираното от вас повишение на данъците и 45 млн. заем обаче трябваше да посочите още в предизборната си програма. Вие излъгахте пловдивчани. Следвате примера с налозите в София и Варна, но ние не можем да се сравняваме с тях, те имат съвсем други приходи, изтъкна още войводата. Това изказване е пълно с нихилизъм и показва ниско самочувствие, отвърна на свой ред Тотев.

Не липсваха и драматични изказвания. Тъмен облак е надвиснал над нас. Бедните стават по-бедни, а богатите по-богати. Редно е обаче парите да останат у гражданите, за да се стимулира потреблението. В противен случай ще настъпи стагнация, алармира Камен Шишманов. Грижа за хората не значи да им изпразниш джобовете. От бръмбар вълна ли ще стрижем. Пловдив се е стопил с 50 хиляди души според последното преброяване, посочиха още противниците на повишението. Със скока на данъците в хазната ще влязат по-малко приходи в хазната. Това сочи кривата на Лафет. Вие сте си наумили да вдигнете данъците - добре. Въпросът е обаче какво ще съберем, посочи отново от трибуната Славчо Атанасов.

Отрицателно отношение показаха и от левицата. Лидерът на групата на БСП Николай Радев запита дали този бюджет ще осигури по-добър живот за пловдивчани. Георги Търновалийски пък посочи, че в документа липсва яснота по работата с европейски средства и за контрола на разходите. Явно гражданите и бизнеса ще трябва да понесат тежестта от недобрата работа на администрацията, заяви той. От мнозинството пък защитиха бюджета с доводите, че ефектът от него ще стане явен след време и той е насочен към по-добра финансова дисциплина.

Дани Каназирева изтъкна, че защитниците на бюджета говорят само с клишета. Явно управлението разчита на две патерици за догодина – заемът от Европейската инвестиционна банка и повишаването на данъците, заяви тя. Този бюджет и изявленията като това на кмета на Тракия, че сме се изстреляли в небесата ми напомнят на лозунги от късния социализъм. Дълъг е пътят от мечтите към делата. Дано всичко предвидено наистина се случи и да не остане само на хартия, подкрепи я Славчо Атанасов.

След бурните 11-часови дебати бюджет 2013 бе приет на едно четене. Зад него застанаха 33 общински съветници. Против се обявиха 15, а един гласува „въздържал се”.Снимка на Деня

Красотата на парк "Кайлъка"