21 декември – финал на един цикъл, у нас вчера започна друг

Животът

21-12-2012, 07:00

Автор:

Светлина Еленова

Всичко от Автора

Защо туристите не "полазват" страната ни на 20 декември

21 декември, остават 10 дни до края ... на годината или започва началото на един съвсем нов цикъл, но за маите. За православните християни в България новият цикъл започна на 20 декември, когато се приема, че зимното слънце започва да се свива.

Нашият нов цикъл започна от Игнажден, който се възприема като начало на новата, "млада" година. С нея започва и нов стопански цикъл. Той пък определя нов годишен кръг в живота на отделния човек.

За съжаление България така и не успя да привлече милиони туристи като маите на Игнажден, които да дойдат и да участват в обичая "полазване" и с пристигането си да дадат малко берекет за следващия цикъл в родината. В крайна сметка и нашият е свързан със Слънцето.

За новия цикъл на маите обаче днес над 200 хиляди туристи са отпрашили с мръсна газ за Гватемала, където започва церемония по пречистването на свещените за маите места. То ще бъде извършено под ръководството на жреци.

За маите този ден е край на един цикъл и съответно начало на друг, но песимистично много хора по света го приемат като апокалипсис. Много учени заявяват, че в предсказанията на маите няма нищо, свързано с край на света.

Явно това е ключ, който отваря гостоприемно врати за туристите, песимистичната прогноза, а нашата е малко по-оптимистична за разлика от общия ни мироглед.

Жреците призовават за всеобща медитация в името на обединението на народите, обществата и семействата за постигане на мир и промяна на съзнанието на човечеството. Само така, счита се, може да се съхрани Майката земя и да се постигне братство между хората на земята.

И така, ако днес не ви се мре, марш да медитирате за съхраняването на Майската земя или ако сте патриоти, включете се във всеобщата молитва, но с тайното условие, че искате не разцвет за Гватемала, а поток от туристи в България.