Как да избегнем пожарите по празниците и в студа

Животът

21-12-2012, 09:46

Автор:

Николай Христов

Всичко от Автора

50 инцидента са станали в Пловдив от началото на отоплителния сезон

Не оставяйте децата или печката без надзор. Предупредете малчуганите за рисковете от играта с отоплителните уреди и в никакъв случай не ги заключвайте сами у дома. Това съветва инспектор Георги Кунев от пловдивската пожарна служба с оглед на идващите празници и големите студове.

От началото на отоплителния сезон в Пловдив са възникнали 50 пожара. При 21 пламъците са нанесли материални щети. В 14 от тези случаи огънят е тръгнал след неправилно боравене с отоплителни уреди. В 29-те случая, които са се разминали без да нанесат съществени вреди – става дума предимно за запушени комини и контейнери за смет, където е изхвърлена тлееща сгур. Слава Богу досега в града не са регистрирани и пострадали ли жертви на огнената стихия, заяви инс. Кунев за Plovdivutre.bg

Пожарите най-често възникват при човешка грешка в боравенето с отоплителни уреди. За да предпазим себе си, своите близки и дома можем да следваме някои прости правила.

Ако имаме печка с твърдо гориво, преди да я палим трябва да прегледаме комина. И сега, преди коледните сбирки, не е късно да се огледа. Напукване може да се причини от редица фактори – при дългата експлоатация, ремонт в или до сградата, дори и в следствие на земетресението през лятото. Ако някой има съмнения може да ни повика за безплатна консултация, посочва експертът. Освен това до камините и печките не бива да се поставят леснозапалими материали. Добре е под и около тях да се поставят подложки от изолиращ материал. Да не се зареждат с гориво късно вечер. Сгурта пък трябва да се угаси внимателно и да се изхвърля на подходящи за това места.

При електрическите печки също има мерки за безопасност. Преди да ги включим, особено ако е за първи път през сезона, трябва да ги огледаме. Следи се основно за целостта на кабела и оголване на изолацията. Пробват се копчетата за включване и регулиране на температурата. Коледната украса също крие рискове, особено ако е повече - може да претовари мрежата. Затова избягвайте да окичвате контактите с поредици от разклонители и включени електроуреди. Натоварването трябва да отговаря на сечението на инсталация. Не бива да се ползват и подсилени предпазители, посочва още инспектор Кунев

При купуване на нови отоплителни уреди е редно да се види дали те отговарят на стандартите и изискваният за безопасност. По възможност избягвайте печки с ниско качество и неясен производител. Когато направите покупката - прочетете внимателно инструкциите за ползване. Никога не се оставяйте включения уред без надзор. Особено опасно е сушенето на дрехи в близост печките, тъй като някоя може да се запали, сочи от опит огнеборецът. При поправка пък ползвайте лицензирани сервизи, съветва още той.

Ако ползвате газ - внимавайте с пълненето на бутилките. То трябва да се извършва на места, където има нужните измервателни уреди. На колонките за автомобили особено в студеното време може да се получи препълване и когато занесем бутилката на топло вкъщи газта може да предизвика експлозия. Имали сме такива случаи. При съмнения за изтичане на газ, изключете всички електрически уреди, загасете свещи и цигари и проветрете добре помещението, призовава инспектор Кунев

През зимата децата излизат във ваканция, затова им обърнете внимание. Не оставяйте най-малките сами. Не ги заключвайте вкъщи. Разяснете им опасностите при боравене с отоплителни уреди. Децата са и най-големите фенове на пиратките. Това също крие риск. Част от пиротехническите продукти отделят силна температура и ако попаднат върху горими материали могат да предизвикат пожар. Особено опасно е в блоковете, където от горните тераси бомбичките могат да паднат в по-долните етажи или пък върху паркирани на улицата автомобили.

Ако сте си купили такива продукти - първо прочетете инструкциите за употреба. Ракетите не бива да се насочват срещу хора, жилищни сгради или дървени постройки. Някои от бомбичките могат да причинят и сериозни наранявания. Внимавайте особено ако в компанията има някой в нетрезво състояние, призовава още пожарникарят. Допълнителна информация може да се намери на интернет страницата на пловдивските огнеборци.