Безплатен лифт в Чепеларе след "края на света"

Животът

21-12-2012, 10:12

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Зимният сезон ще бъде открит утре

В Чепеларе ще отпразнуват ненастъпилия "край на света" като открият новия зимен сезон. Официалната церемония започва тази събота, 22 декември от 11 часа на долната станция на лифта на ски писта "Мечи чал". Лифтът и съоръженията в курорта ще бъдат безплатни за всички гости.

В 3-часовата програма е предвидено шествие на най-известните скиори, сред които е и олимпийската ни шампионка Екатерина Дафовска. Ще има и парад на балони с олимпийските кръгове, които ще бъдат пуснати в небето и томбола с награди.

"Мечи чал" е най-дългата ски писта на Балканите. 5-километравата отсечка е на различни нива и на нея могат да се учат начинаещи. Тази година Пампорово и Чепеларе очакват ръст на туристите от 20%, а дългосрочната прогноза вещае много сняг, съобщи кметът на Община Чепеларе Тодор Бозуков.

Цените за нощувка са между 20 и 60 лева. Сред предимствата на Чепеларе е, че през зимата има много слънчеви дни, липсват мъгли и никога няма опасност от лавини в района, защото ски пистите за в гористи местности и температурите не могат да се променят рязко. Снежната покривка е над 60 сантиметра и условията за зимен спорт в празничните дни са чудесни.

Пампорово и Чепеларе разчитат най-вече на българските туристи, резервации има и от Англия, Ирландия и Русия.