Депутати атакуват промените в Закона за ДДС пред КС

Политика

21-12-2012, 11:29

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Недопустимо е смесването на данъчни задължения с осигурителни вноски, посочи Костов

„Синята коалиция”, „Коалиция за България „ и ДПС ще атакуват пред Конституционния съд част от преходните и заключителните разпоредби на Закона за изменение и допълнение на Закона за данъка върху добавена стойност.

„Благодаря на колегите, които я подкрепиха - всички мои колеги от ПГ на СК, ДПС, отделни депутати от БСП и някои независими", заяви на брифинг в НС съпредседателят на „Синята коалиция” Иван Костов.

Той обясни, че промените, които се оспорват пред КС, са промени в Данъчно-осигурителния процесуален кодекс.

„Искаме Конституционният съд да ги отмени като противоконституционни тези текстове, които отнемат правото на лицето само да определи кои свои данъчни задължения и осигурителни вноски да погасява и по какъв ред”, поясни Костов.

По думите му се отнема правото на гражданите да определят дали да погасяват данъци или осигурителни вноски и по този начин се препятства достъпът им до осигурителната и здравната система на страната.

„Може да се случи така, че ако това право им се отнеме и като са смесени данъчните и осигурителните вноски, Националната агенция за приходите да прихване като данъчни задължения вноски, с които хората искат да гарантират здравното си обслужване и по този начин те да загубят правото си на здравно обслужване, на инвалидизация, което е абсурдно намесване в граждански права, които са защитени по Конституция”, смята синият депутат.

Той бе категоричен, че е недопустимо смесването на данъчни задължения с осигурителни вноски.