Най-добрите Коледни рецепти

Животът

21-12-2012, 11:44

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Как да направим питата, баницата с късмети, вкусните сармички и баклавата

Идва краят на Коледните пости, което означава само едно - Коледа е тук! В тази една дума Коледа всеки открива по нещо за себе си. За някои това е един от най-светите дни - Раждането на Христос, за други - най-големите подаръци през годината, за трети - просто обилна трапеза с много ястия и хубаво червено вино.

Ние няма да променяме възгледите и разбиранията ви, едничката ни цел е да ви помогнем да прекарате този празник възможно най-добре, като изберете за най-любимите си хора едно чудесно меню с вкусни и топящи се в устата ястия.

Ето ги и Рецептите, предложени от mandja.com:

Коледна пита

Необходими продукти:

1 кг брашно

3 яйца

1 1/2 кисело мляко

1 кафена чашка олио

мая колкото кибритена кутийка

1 равна чаена лъжичка сода

Сол

Приготвяне

Маята се разтваря в малко хладка вода, сол и щипка захар. В брашното се прави кладенче, изсипва се втасалата мая и останалите продукти и се замесва тесто. Питата се оставя да втаса. Намазва се след това с 1 жълтък и се пече.

Коледни сарми

Необходими продукти

1 кг тлъсто свинско месо

1 -2 кисели зелки

2 лъжици мас

1 ч. лъжичка червен пипер

Чубрица

черен пипер

Приготвяне

Месото се нарязва на еднакви малки парченца. Посолява се и се поръсва с чубрица и черен пипер. Нарязват се листата на зелката според големината на парченцата месо. Всяко парче се увива като сарма, като се слага еднакво и от тлъстата част. Сармите се нареждат в плитка тенджера, чието дъно е покрито със ситно нарязано зеле. Заливат се с 1 чаша топла вода и 1 чаша зелев сок, притискат се с чиния и се варят на умерен огън. Готовите сарми се заливат с препържената мас с червения пипер и се поднасят топли.

Традицията повелява на Коледа и Нова Година да се яде баница с късмети.

Необходими продукти

1 кг брашно

300 г сирене

7 яйца

1 чаена чаша кисело мляко

1 чаена лъжичка сол

1 супена лъжица оцет

1 супена лъжица олио

От брашното, солта, олиото, 1 яйце и оцета се омесва средно твърдо тесто. След като престои 10-15 минути, за да се отпусне, то се разделя на 7 топки. От всяка топка се точи кора, след което се разтегля с ръце върху стара покривка. Краищата на кората се изрязват, след което тя се поставя в намазана с мазнина тава. Плънката се приготвя от предварително разтрошено сирене, шестте яйца и киселото мляко. Ръси се равномерно с плънка и разтопено краве масло. След нареждането на половината от корите, се слагат късметите - клончета от дряново дърво, които означават различни пожелания, и монета, която носи щастие. Последната кора се поръсва само с мазнина. Баницата се пече в умерена фурна. След като се изпече, се напръсква с вода и се покрива с кърпа.

Баклава

Необходими продукти

1 пак. фини точени кори

 за плънката:

2 яйца

1 с.л. захар

1 ч.л. бакпулвер

2 с.л. брашно

1 к.ч. счукани орехови ядки

1 1/2 к.ч. разтопено краве масло

1/2 пак. канела

1 с.л. ром

1 щипка сол

за сиропа:

1 ч.ч. захар

1 1/2 ч.ч. вода

лимонова кора (или 1 пак. ванилия)

Приготвяне

Корите се разделят на две части. Половината от тях се поставят в намазана с масло тавичка, като всяка кора се поръсва с разтопеното масло. Отгоре се разстила на равномерен пласт плънката, приготвена от разбитите със захарта яйца, брашното, ореховите ядки, канелата, рома, бакпулвера и солта. Върху плънката се подреждат останалите кори, като всяка кора се поръсва с масло. Баклавата се пече при умерена температура. След изпичането се оставя да изстине, нарязва се, залива се с горещия сироп, приготвен от предвидените захар, вода, лимонова кора (или ванилия) и се покрива. След около 1 час може да се поднесе.

От нас Прекрасна Коледа с любимите хора и добър апетит!