НАСА обясни защо светът няма да свърши

Животът

21-12-2012, 12:32

Снимка:

БГНЕС, архив

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Успокоително видео пуснаха от агенцията в YouTube

НАСА пусна успокоително видео в YouTube, разясняващо защо светът не ще свърши на 21 декември.

Слуховете в социалните медии и интернет за преждевременната гибел на Земята са породени от неразбиране на древния календар на маите, който свършва на датата 21 декември 2012 г, обясняват учените.

Вижте "Защо светът не ще свърши на 21 декември" ТУК!

"Това е само краят на един цикъл и началото на нов. Това е същото като на 31 декември - календарът ни свършва, но нов календар за следващата година започва на 1 януари", заяви Дон Йоманс, ръководител на програма на НАСА за изследване на близки до Земята обекти, в друго видео в YouTube.

Според историята, разпространявана по интернет, огромна планета наречена Нибуру приближава към Земята и ще причини гибелта й.

"Ако това беше така, ние отдавна щяхме да сме я видели, а ако беше невидима някакси, щяхме да видим влиянието й върху съседните планети. Хиляди астрономи, които наблюдават нощното небе непрекъснато, никога не са я виждали", посочи Йоманс, цитиран от БТВ.

Колкото до въпроса дали НАСА крие опасността, за да предотврати масова паника, ученият отбелязва: "Можете ли да си представите хиляди астрономи да пазят една тайна от обществеността в продължение на години?".