Кои подаръци са безопасни за най-малките

Животът

21-12-2012, 12:55

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Няколко съвета за празничното пазаруване

След броени дни ще посрещнем Коледа, новогодишните празници също наближават. Ето няколко съвета по отношение на подаръците, които ще купим на децата си.

Играчките за деца до тригодишна възраст задължително трябва да могат да се мият, а текстилни да се перат без това да ги поврежда. Това е записано в разработените стандарти за безопасност на играчки, съобщиха от Българския институт за стандартизация.

За да е ясно на родителите, че една играчка е безопасна за децата им, тя трябва да е маркирана по стандартите от серията EN 71 „Безопасност на играчки".

Стандартите от серията EN 71 "Безопасност на играчки" определят съществените изисквания за безопасност по отношение на физичните, механични, химични и електрически свойства, възпламенимост, хигиенни изисквания и опаковки, обясниха от Българския институт за стандартизация.

Част от тази серия стандарти е и познатият вече европейски знак, който определя възрастта, за която е подходяща играчката.

За да са безопасни играчките за най-малките, те не трябва да имат отделяеми малки части. Подвижните части са забранени и за играчките, които са предназначени за поставяне в устата.

„Децата играят безопасно благодарение на стандартите и често родителите изпадат в ситуация „играчка - плачка", ако дадат на хлапето си неподходяща играчка. Нека да сме внимателни с подаръците под елхата", призоваха от Българския институт за стандартизация, предава news.bg.