ФК "Дядо Коледа" - няма шега

Спорт

21-12-2012, 13:12

Снимка:

Sportline.bg

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Тимът от Лапландия завърши на осмо място в Трета Дивизия на Финландия

Запознайте се с ФК „Дядо Коледа“. Предпразнично Sportline.bg разказва неговата история.

Не, това не е поредната коледна шега. Дядо Коледа наистина съществува и за това има неоспоримо доказателство. То се намира в Рованиеми, столицата на Лапландия, където местните хора обичат да пеят "Има само двама Дядо Коледовци..."

В края на годината точно на това място пристигат милиони детски писма от всички краища на света, адресирани до добрия старец, Той си има собствен пощенски офис, където няколко работливи елфи и джуджета разпределят чувалите с писма, заливащи всяка година около 25 декември Лапландия.

И въпреки това "червено-бялата" армия на Дядо Коледа все пак намира време да играе любимата си игра. Независимо дали действат във формация, графично оформена като коледна елха, или пък се учат как да поднасят подаръци пред голлинията, във ФК Санта винаги са щастливи да даряват, независимо от времето.

Не, това не е коледна фантазия. ФК Санта Клаус е реален футболен отбор, който се състезава във финландската Втора дивизия Каконен (отговаря на трети ешелон). Отборът на Дядо Коледа е основан през 1992 г. във финландския град Рованиеми, сгушен сред Северната полярна окръжност. Клубът е плод на обединението на два отбора в лицето на Рованиемен Рейпас и Ровниемен Лапи. "Целта ни беше да направим един по-силен отбор. За да получим това име обаче трябваше да попитаме Дядо Коледа, който е известен със страстта си към футбола. Той естествено се съгласи и дори го направихме почетен президент на клуба. Взехме решение да вземем английското име Санта Клаус вместо финсландското наименование Йоулупуки", разказва мениджърът Ярмо Улипаавалниеми.

Бюджетът на ФК Санта Клаус е 70 000 евро. Приходите на клуба се генерират от участието на отбора в най-различни социални инициативи. Повечето футболисти в състава са млади, част от тях са студенти и клубът се ангажира да им търси работа. Във времето, когато няма мачове, част от футболистите продават коледни артикули на пазара в Рованиеми, други работят в местната туристическа агенция, която всяка година привлича много туристи, желаещи да видят приказната работилница на Дядо Коледа и джуджетата. Освен това често се организират демонстративни срещи с училищни отбори, като мечтата на шефовете във ФК Санта Клаус е да докарат някой известен чуждестранен отбор.

През 2012 година тимът завърши на осмо място в класирането на група С Похьойнен и така се спаси от изпадане в по-долна лига, като след него останаха още два отбора, които се сбогуваха с третия ешелон. Тимът има общо 11 сезона в каконен и 8 кампании в Колмонен (Трета дивизия или четвърти ешелон). Най-доброто постижение на ФК Санта Клаус е през 2010 г., когато завърши на върха в своята група в Каконен, но след това загуби във финалния плейоф от ИФК Хелзинки и не успя да спечели промоция в Иконен.

"Трябваше ни равенство, но в 78-ата минута допуснахме гол и в крайна сметка загубихме с 0:1. Това беше много тежък удар", спомнят си играчите на ФК Санта Клаус. Първенството се провежда в рамките на 6 месеца между април и октомври, когато атмосферните условия позовляват да се играе футбол. В момента всички играчи в Санта са финалндци, но не винаги е било така. През 2008 г. в тима играе бразилецът Рафаел де Оливейра, който, противно на очакванията, успя да се адаптира към тежките условия. "Имаше дни, в които температурите падаха до минус 35 градуса. Но въпреки студа и трудния език успях да се аклиматизирам добре", признава южноамериканецът.

Треньорът Мати Хуика е бивш професионален футболист с два мача за националния тим на Финландия през 90-те години на миналия век. "ФК Санта Клаус е сериозен клуб, който играе на добро ниво и развива местни играчи както за първия тим на Рованиеми, така и за други отбори", с нескрита гордост казва наставникът Хиука. Еда от основните цели на ФК Санта Клаус е да помогне на местните деца да достигнат по-голям стандарт на живот, както и да им осигури по-добро бъдеще. Затова клубът е много активен партньор в различни проекти на UNICEF.

Очевидно, в този клуб всичко се прави с добра кауза.