Съботни наброски

Без цензура

22-12-2012, 11:00

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Красимир Ангелов

Всичко от Автора

Новините от седмицата от по-различен ъгъл

Ако четете тези редове, то вероятно краят на света вече си е заминал, за разлика от виното в бурето и киселото зеле в бидона. Естествено съществува вероятност вие да сте единствените оцелели на планетата, но кратка разходка до комшията, позвъняване от тъщата или смс с месечната ви фактура от мобилния оператор вероятно ще ви покаже обратното. Вие сте си, живи сте, а това че календарът на маите бил свършил, няма голямо значение. На негово място може да дойде календарът на Чък Норис, Брус Уилис, Бруг и Рич от "Дързост и красота" или просто календарът на българите – изпълнен с празници, така, както си го знаем.  

И за да дадем официално старт на празничните наздравици, трябва да посочим, че и народните ни любимци – депутатите вече запразниха. Така те ще си почиват коледно от 22 декември 2012 г., та чак до 6 януари 2013 г. На Ивановден сигурно ще се съберат, защото има бая Ивановци да почерпят. И да им тръгне на софри и новата година. Няма как да не ни зарадва обаче фактът, че депутатите, които често се карат по законите, този път категорично се обединиха в името на заслужената почивка. За предложението гласуваха 106 народни представители, 97 бяха "за", 1 – "против", а 8 се въздържаха. Дето се вика – каквото можаха за тази година - свършиха. Толкова и маите дори не успяха да направят.

И за да приключим партийните дела преди Коледа трябва да отбележим, че през изминалата седмица в Пловдив се породи официално и идеята за създаване на партия на пушачите. След като през седмицата икономическата парламентарна комисия отказа да реши въпроса с тоталната забрана за пушене, хиляди се обединиха под нова гражданска инициатива "Българи за равни права".

Естествено всеки има право да си защитава правата, но пък тук трябва да се зададе и въпросът за други обособени групи в самото общество. Например защо да няма и партия на алкохолиците? Те по-малко хора ли са от пушачите? И ако се допусне пак да има места за пушачи на работните места например, може да се направят и места за пияници и алкохолици. Или места за любовчии. Така докато пушачите излизат да дръпнат по един фас, пиянките може да отидат да врътнат една биричка, а любовчиите – един бърз секс.  

Така всички ще са удовлетворени, нищо няма да липсва на никого и хората ще могат да се съсредоточат върху работата си съвсем спокойно. Разбира се, трябва да се има предвид, че винаги съществува опасността в следствие на еуфорията от гражданските права да се изпадне в момент на кратка нетрудоспособност. Да кажем неприятно ще е да тръгнеш към шефа с хълцукания и викове "Шефе, аз тебе много та уважавам, ама ако ми дадеш 13-та заплата ща уважавам още повече". Или към шефката с влюбени очи и думите: "Шефке, страшно дупе имаш"! Всъщност при втория вариант може би има някаква вероятност да ви дадат една заплата отгоре за Коледа. Знае ли човек.

И преди да се насочим към празничната трапеза, която ще трае цели 5 дни (ихаа!), трябва да обърнем и специално внимание на кулинарен съвет от Sofiautre.bg. Оказа се, неизвестни учени са установили за кой ли път, че любимата храна на мъжа може да ни разкаже много за него. С две думи дамите могат да разберат, че ако любимият мъж предпочита авокадо, той много иска да бъде красив. Ама в крайна сметка кой нормален мъж обича авокадо?  

Мили дами, най-добре зарежете всякакви съвети и направете една мусака, метнете на скарата едни пържолки и извадете от царската туршия. За пейзаж поставете на масата по една бутилка домашна ракия и една кана винце и ето ви я картинката. И ако вашият мъж наистина харесва всичко посочено – то това говори много за него. Говори това, че е един чист и класически българин през зимния сезон.

И ако имате дете, особено от мъжки пол, покажете му нагледно как се посреща Коледа по български обичай, за да пази традициите като стожер на едно бъдещо семейство. Но все пак не му разкривайте всичко, защото трудно в тихата и свята коледна нощ ще отговорите после на въпроса "Мамо, защо Дядо Коледа падна зад елхата?" или "Мамо, защо Дядо Коледа ти вика Снежанке и те вика в другата стая?".

Така че българи – наздраве и внимавайте със Снежанките! Че тази може и да не е ваша.