2500 деца чакат за приемно семейство

Най-доброто от печата

22-12-2012, 08:53

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

264 одобрени приемни родители все още не са взели малчугани, за които да се грижат.

Почти 2500 деца от социалните домове чакат да бъдат настанени в приемно семейство. В същото време 264 одобрени приемни родители все още не са взели малчугани, за които да се грижат. Това показва статистиката на Агенцията за социално подпомагане (АСП). Данните бяха представени в петък на дискусия за приемната грижа в България, организирана от Мтел.

В момента броят на утвърдените родители е 1291 - с около 20% повече спрямо 2011 г. През последната година децата, настанени в приемни семейства, се увеличават от 793 на 935.

Една от пречките пред развитието на приемната грижа в България са дългите бюрократични процедури за одобрение и обучение на семейства. Кандидати за приемни родители обясняват процеса като “тичане и чакане по институции, без да знаеш дали ще успееш”, стана ясно от проучване на Института за маркетингови изследвания GfK.

Проблемът е най-остър в малките селища, където няма местна администрация. Това принуждава кандидатите за приемни родители да пътуват всяка седмица на собствени разноски до съответния общински център.

От АСП обясниха, че процесът отнема време, защото кандидатите трябва да се проучат внимателно. Целта била да се избегнат случаи, в които семействата връщат децата, тъй като не могат да се справят с тях.

Друг проблем е събирането и подаването на необходимите документи. В различните общини това струва от 70 до 120 лв.

Купуването на детска количка и продукти от първа необходимост също затруднява приемните родители. Често те не разполагат с необходимите пари, тъй като първата заплата се получава два месеца след настаняването на детето. В тези случаи семействата могат да кандидатстват за еднократна помощ по Закона за закрила на детето.