Крадците в София се активират по празниците

Крими

22-12-2012, 09:10

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Една част от тях ще тарашат празнуващите по курортите

От вчера започна голямото напускане на част от жителите на София, като празничните дестинации са различни - курорти, чужбина, родни места. През предстоящите почивни дни от МВР очакват крадците в столицата да се активизират, тъй като много жилища ще бъдат празни.

"Крадци от среден ранг живеят ден за ден. Те не слагат настрани пари и не се съобразяват с неработните дни, така че вероятно и на празниците ще крадат", заяви пред "Монитор" началникът на група в сектор „Кражби” към СДВР Николай Петков.

Те имат информатори във всеки квартал, като най-често се ориентират към кой дом да се насочат по паркираната отпред кола - дали собственикът я е сменил, от какъв клас е и т.н.

За разлика от професионалистите, които правят 2-3 големи удара за година, плячката от едно средностатистическо жилище за група от двама апаши е по 600 лева на човек. Толкова изкарват от един лаптоп, фотоапарат и 10-20 грама злато.

"Може това да им е единственият случай за седмицата, а при наркозависимите тези пари им стигат точно за два дни, затова са принудени да го направят отново", посочиха още разследващи.

Според полицаите част от извършителите проверяват жилището, като минават оттам в различни часове от денонощието, за да видят дали свети. Скъпата врата с по-сложна ключалка също е послание към бандитите.

Една част от крадците пък ще посрещнат Новата година по курортите, но това не означава, че ще почиват.

"Тогава за тях ситуацията се улеснява, защото някои от клиентите на хотелите ще се веселят, а преодоляването на ключалките на стаите не е толкова трудно", посочи още Николай Петков.