Дядо Коледа бил измислен под влияние на халюциногенни гъби

Животът

22-12-2012, 15:02

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Легендата за белобрадия старец произлязла от сибирските шамани, твърди US учен

Дядо Коледа, който лети всяко Рождество над Земята и раздава подаръци, е персонаж, измислен под влиянието на халюциногенни гъби. Това е заключението на американски учени, пише "30 думи".

Санта е модерен аналог на шаман, който използва растения и гъби, които могат да променят съзнанието за да се общува със света на духовете, цитира LiveScience антрополога в Калифорнийския колеж Джон Ръш.

Според него легендата за Дядо Коледа е произлязла от сибирските шамани, които преди много векове, в края на декември, са давали на местните жители торбички с халюциногенни гъби, пише novini.bg.

Практикуващите шамани и жреци, според съществуващите тогава традиции, са събирали червени мухоморки, изсушавали ги, а след това ги давали като подарък в деня на зимното слънцестоене. Тъй като входът на къщата често бил покрит със сняг, шаманите ги пускали вътре през дупка в покрива, която станала прототип на комина, добавя той.

Не е и чудно, че Дядо Коледа се вози на шейна с елени, тъй като тези животни живеят в Сибир. В допълнение, казват експертите, дори и традиционния костюм е измислен под влиянието на цвета на гъбите.

Хората, запознати с основите на шаманизма, са съгласни с тази теория. А легендата, че Дядо Коледа живее на Северния полюс, е възникнала в Сибир, подчертава Ръш.