Турция удря рамо на Македония за ЕС и НАТО

Свят

22-12-2012, 15:15

Снимка:

БГНЕС

Автор:

Bulgariautre

Всичко от Автора

Според външния им министър първи били признали страната през 1992 година

Членството на Македония в НАТО и ЕС е от голямо значение за Югоизточна Европа, защото носи стабилност на региона. Това заяви турският външен министър професор Ахмет Давутоглу.

През август 1992 Турция първа призна Македония с конституционното й име и оттогава до ден-днешен винаги е подкрепяла нейната интеграция в ЕС и НАТО. Нашата подкрепа и сътрудничество с Македония ще продължат и в бъдеще, заяви Давутоглу. Изказването му предизвиква леко учудване, тъй като България първа признава Македония на 15 януари 1992 година.

При официалното си посещение в Македония ръководителят на турската дипломация потвърди подкрепата на Анкара за евроатлантическите амбиции на Скопие.

Давутоглу похвали Македония за толерантността към малцинствата, а също така я посочи като пример на Балканите.

"Силно подкрепяме кандидатурата на Република Македония за членство в НАТО. Правехме това в продължение на 20 години, така ще продължи и занапред. Ще продължим тази политика, защото сме убедени, че стабилността и просперитета на Македония е стожер на регионалната стабилност. Уверявам ви, че турското правителство, министър-председател, президент и 75 милиона турци са ваши приятели и това приятелство ще продължи вечно", заяви министър Давутоглу.