Vrani Volosa: Третият албум ще изненада!

Бургас Лайф

23-12-2012, 06:05

Снимка:

личен архив

Автор:

Burgasutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Документален филм разказва историята на бургаска метъл банда

Бургаската паган метъл банда Vrani Volosa ще разтърси града в събота с мощен концерт в AliveBar от 21 часа

Дни преди дългоочаквания концерт на Vrani Volosa в Бургас вокалистът на групата Христо Красимиров и китаристът Кольо Желязков разказаха пред Burgasutre за третия си студиен албум, чиито записи трябва да започнат в края на януари и поредния мащабен проект- DVD с акустичен концерт.

Предстои ви издаването на ДВД, с документален филм, който разказва историята на бандата.

Кольо: Не е точно документален филм, по-скоро е DVD с акустичен концерт, а между другото ще има и документална част, но основното е концертът.

Разкажете малко повече за документалната част и акустичния концерт.

Христо: Поводът за това DVD е концерт в София и нашият издател ни предложи да го направим акустично. Той е чувал от нас, че свирим в Морската градина, забиваме акустично и каза "Защо да не го направим това нещо на живо, да го снимаме". А ние това го правим редовно и се чувстваме много в нашите кожи, за нас не е експеримент да свирим акустично.

Кольо: Те така се получават парчетата по принцип. В началото горе-долу ги правим с акустични китари, докато напаснем идеите.

Христо:  Беше съвсем естествено да го пробваме. Техническата част беше по-трудният момент, как да направим озвучаването и заснемането на концерта. Решихме мястото да е малко. Заснемането се извърши от Михаил Бойчев, който е басист на група Fault, той прави доста документално кино. Втората част на DVD-то включва документални кадри, няма филм, има интервюта, в които се обяснява за историята на групата, за химията между музикантите, за това откъде идва нашата музика. Отделно хората ще видят кадри от концерти, които сме правили през годините в България, доста снимков материал ще видят, така че за хора, които се интересуват от Vrani това ще е много интересно.

Песента "Крушение" е създадена след сън. Зад всяка от песните ви има лично преживяване, кой пише текстовете на песните ви?

Христо: В началото при първия албум бях сам. След това дойдоха още двама души и те реално работиха материал, който вече е направен. Докато сега работим много повече заедно. Всеки има възможност да даде идеи. В новия албум има парчета, които са базирани на рифове на моите колеги, но след това са развити през нашата призма. За момента текстовете на сто процента ги пиша аз, но аз съм много наблюдателен. Всичко около мен е един потенциален източник на вдъхновение. Имало е случаи, когато аз съм редял лирики, докато някои от нас има проблем. Мога да разкрия само за едно от личните преживявания. В Heresy, песента Horizon е базирана на истинско събитие.

Служих в българския флот и имахме ситуация на загубена рибарска лодка в открито море в много лошо време през нощта. Хората са успели чрез мобилен телефон да се свържат с града, а оттам звъннаха в поделението в Созопол да кажат, че има такъв проблем и трябва да им сигнализираме къде е брега. Имаше много дебела мъгла. Някой подхвърлил, че аз съм можел да стрелям със сигнална ракета, а аз не бях минал този курс. На сигналния мостик, който е най- високата точка в поделението, там има голям сигнален фенер. Аз светех с него и за първи път видях такова нещо.

Светлината от фенера на 10 метра се спираше в стена от мъгла, нямаше никакъв вариант тези хора да ни видят. Накрая изстрелях сигнална ракета, обясниха ми как става и го направих, изстрелях над  10, а хората видяха само една. Успяха да се ориентират и се прибраха. Това беше източникът на вдъхновение. Аз си представих ситуацията- хора, които изхранват семействата си с това нещо, да ловят риба и дори рискуват живота си, за да нахранят семействата си. Отделно, че ние сме от Бургас, от морски район и искахме да има такива текстове.

В предстоящото DVD ще има клип към песента "Крушение". Ще бъде ли основан клипът на съня?

Христо:  Не, клипът няма да е основан на този сън. Това не е актуалното ни издание, тя е част от първия ни албум "Там, където сърцето гори". Тази песен  характеризира много от есенцията на Vrani Volosa като текст, като изпяване и като музика и затова правим този клип, макар и по-късно. Идеята е това да бъде един артистичен клип, а не като повечето популярни клипове, в които показват музикантите да свирят. Ще разкрия малко, хората ще видят история като филм, а не толкова rock&roll клип.

Самото парче е базирано на сън, аз имах едно видение. С моя приятелка правихме разходка на Моста в много студено ветровито време и тогава видях едни огромни вълни, които ми се запечатаха в съзнанието. Месеци по-късно сънувах, че ги виждам отново тези неща, но съм пряк участник. В последствие се замислих, че това може да се случи на всеки, който попадне в морска буря, особено в Средновековието.

Ти си в морето в съня ти?

Христо: Да в морето, виждаш как цялата тази мощ, водна мощ е толкова по-силна от теб и ти нищо не можеш да направиш. Всъщност това е идеята на парчето – Нищо не можеш да направиш срещу това, което идва от природата.

Споменахте трети албум. Какво ще е различното от първите два албума и в каква насока искате да експериментирате? Има ли вече записан материал?

Кольо: Бачкаме много усилено в момента. Все още няма готов студиен запис, но работим много усилено по демо записите, надявам се до края на годината да приключим с това нещо и следващата година да започнем реалните записи. Като цяло песните са, може да се каже написани.

Колко парчета ще съдържа?

Христо:  Това е тайна. Ние самите не сме сигурни още колко ще бъдат, но плюс минус едно ще е. Мога да кажа, че материалът е доста обширен, пространен, ще бъде голямо като времетраене. Музиката ще е различна, в сравнение с предишния запис, ние сме ползвали основи оттам, докъдето сме стигнали, но сме вкарали доста нови елементи. Това се дължи на хората в групата. Този път имаме няколко много епични дълги парчета, с много инструментал.

Кольо: И в предишните два албума го имаше, същевременно обаче ще има и по-кратки, по-директни песни. Ще има и епични и по-тежки и по-мелодични от предишните албуми.

Христо: Отново има хубави истории в парчетата. Музиката като излиза, текстовете още не са написани за всички песни, но имаме ключови думи, които трябва да предизвикат емоция, в самите нас първоначално. Това беше идеята. Този албум е много голяма крачка напред с предишните ни работи, макар че при Heresy пет години по-късно също беше много голяма промяна. Сега хората са може би малко по-подготвени за такива промени при нас, но ние ще ги изненадаме отново. Планираме записите в студио да започнат в края на януари.

Тук може да видите първата част на интервюто.