"Българската Коледа" помага на УМБАЛ Св. Георги

Мисия Пловдив

23-12-2012, 10:41

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Клиниката по ранна рехабилитация се нуждае от апаратура за диагностика

Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина към Университетската болница "Св. Георги" в Пловдив ще получи ново оборудване от 10-ото издание на кампанията "Българската Коледа". В отделението идват над 200 деца от цялата страна. За повечето от тях ежедневната терапия е нов шанс за живот.

Такъв е случаят с 4-годишния Мартин, за когото преодоляването на всяко стъпало е малка победа. Като бебе той претърпява тежка катастрофа и месеци наред лекарите се борят за живота му. Нямахме абсолютно никакви надежди, че Марти ще се възстанови, но по Коледа стават чудеса, точно на 25 декември получихме добрата новина от докторите, споделя майка му - Калина Савчева. Следват години на упорита рехабилитация и резултатите не закъсняват, предава БНТ.

Ежедневни грижи в клиниката полагат и за 2-годишната Ани, родена с детска церебрална парализа. Преди терапията състоянието на детето е изключително тежко. Никакво движение на главичката, просто клюмаше наляво - надясно. Сега я вдига, набира се, вече имаме моменти, в които сяда, посочва майка й - Силвия Шопова.

Стъпка по стъпка, тук бавно, но сигурно се върви към успеха. За още по-бърз напредък на лечението, клиниката се нуждае от уред за електростимулация и апаратура за ранна диагностика. Мечтаем си и за вестибулатор, който тренира координацията, баланса, стабилността, дава спокойствие и увереност на детето, така че то да не се страхува от падане. Тези деца са с нарушена координация и равновесие и тренирането на грубата моторика и баланса са изключително важни, изтъкава доц. д-р Елена Илиева от клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина към УМБАЛ "Св. Георги" – Пловдив.