Как да ядем и да пием по празниците

Животът

23-12-2012, 11:05

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Съветите на доц. Анета Хубенова от "Пирогов" за безопасно прекарване на трапезата

Преходът от коледните пости към консумирането на месни продукти трябва да става постепенно - поне 2-3 дни. Не трябва да се преминава веднага към голямо количество месо. Добре е да се направи захранване, а месото в началото да бъде от риба. Това призовава доц. Анета Хубенова, консултант в Клиниката по токсикология на болница "Пирогов", в интервю за БТА.

По време на коледните празници опасното е, че храните обикновено се приготвят в първия ден от празника, та дори и в деня преди него. Това носи рискове от престояване или замърсяване. Би могло да се получи отравяне, отбеляза експертът. Сред рисковите продукти са гъбите, които е редно да са култивирани. Внимавайте, ако сте ги брали сами или сте ги купили от гъбари по пазарите. При най-малко подозрение за гъбно отравяне трябва да се търси лекарска помощ. Домашното месо също следва да се проверява редовно. Най-неприятната зараза е с трихинелоза. Прекалената консумация на месо пък може да доведе дори и до белтъчна алергия, изтъква доц. Хубенова.

Ядките, които присъстват почти на всяка коледна трапеза, особено шам-фъстък или обикновени фъстъци, могат да предизвикат тежки алергии. Има хора, които са изключително алергични към ядки и би могло да изпаднат в шок, предупережадва токсиколожката.

При пиенето трябва да се спазват няколко неща, за да не се превърнат празничните дни в кошмарни. Първо - не се препоръчва смесването на различни видове алкохол. Второ - не прекалявайте с количеството на спиртни напитки. Алкохолът трябва да се приема в много умерено количество, защото той нарушава психическото състояние, стига се до агресия, неадекватност или остро състояние, което да се изяви дори с проблеми с черен дроб или панкреас. Има вероятност от увреждания, които могат сериозно да влошат здравето, не се изключва и фатален край.

Сериозен проблем би могъл да възникне след консумация на метилов алкохол, който се съдържа в ментетата. Нелегалните питиета може да доведат до жестоки отравяния, които се проявяват обикновено най-рано 10-12 часа след консумацията, а това е много коварно. Засягат се всички органи и функции на организма, може да доведе до ослепяване, а може и да се стигне до фатален край, провокиран от спонтанни мозъчни кръвоизливи. Отравянето с метанол е много тежко, предупреждава доц. Хубенова.

Човек трябва да знае и да има мярка в пиенето, а и близките му би трябвало да реагират, ако поведението му стане неадекватно. Половин или един литър вода е достатъчен, за да се направи стомашна промивка и за проясняване до известна степен на съзнанието. Ако човек изпадне в безсъзнание, трябва да се търси медицинска помощ, съветва експертът.

На сутринта след тежка алкохолна вечер е редно също да се пие вода, защото алкохолът ще премине по-бързо през бъбреците и ще бъде изхвърлен от организма. Зелевата чорба също е добро решение, но не всеки може да понесе соления й вкус. Топлата супа или друга течна храна ще подобри състоянието и човек ще се почуства по-освежен.

Глюкозата, захарният разтвор, медът са неща, които участват в метаболизма на алкохола и когато се прекали с пиенето може да настъпи хипогликемия - изчерпване на захарния състав в организма, което може да доведе препилия до безсъзнание. Преди това да се случи той трябва да бъде "напоен" със захарен разтвор, защото захарта в организма му липсва, тъй като тя е участвала в обработването на изпития алкохол. Липсата на захар в кръвта води до тежки последици, до смърт на много мозъчни клетки, изтъква още доц. Хубенова, цитирана от Вести.бг