Закопчаха 5-ма пловдивчани за източване на карти

Мисия Пловдив

23-12-2012, 11:57

Снимка:

МВР

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

При акцията е задържан 33-годишният тартор на бандата

Петима пловдивчани са задържани по подозрение за източване на банкови карти в страната и чужбина, чрез изготвени от тях скимиращи устройства. Специализираната акция е проведена от служители на сектор „Противодействие на икономическата престъпност“ в ОДМВР-Пловдив в четвъртък и петък след предварително получена информация. В хода на разследването криминалистите влезли в следите на организатора -  33-годишният Р.С. от Пловдив. Той изготвял клонирани банкови карти, с които нелегално са теглени пари от банкомати в България и други страни от Европейския съюз.

Елементите и техническите средства за изработването на устройствата Р.С. закупувал от София. За осъществяването на престъпната си дейност той плащал на избрани от него лица, чията задача била да поставят скимингите. По този начин пловдичанинът се  сдобивал с данни от чужди карти и техните ПИН-кодове, след което им изготвял дубликати.

На помощниците си Р.С. осигурявал пари за пътуванията, автомобили, фалшиви документи за самоличност и скиминги. Четиримата сътрудници - 28-годишният М.Г., 30-годишният К.М., и А.П. и Д.А. - съответно на 37 и 34 години, били задържани в петък.

Д.А. държал съседен на Р.С. фирмен офис, където той и А.П. са заловени. При последвали претърсвания в помещенията са открити общо 5 скимиращи устройства, 77 пластики с магнитни ленти и изписани цифри на тях, представляващи най-вероятно ПИН-кодове; 12 лайсни с монтирани на тях платки и микрокамери, наподобяващи части от АТМ устройство; 3 пластмасови „усти”, подобни на вход за банкова карта на банкомат; 12 USB-кабели за зареждане и източване на информация от скимингите.

Иззети са също компютърни конфигурации и лаптопи, флаш памети, 12 мобилни телефона и батерии за тях, зарядни устройства, поялници и клещи. Други 26 пластики с магнитни ленти са били открити в жилището на К.М. В селкостопанска постройка в Първенец служителите са иззели още множество части за банкомати, микрокамери и платки. При проверка в два апратамента, ползвани от Р.С., е намерена фалшива лична карта с негова снимка, и сумата от 30000 евро.
По случая е образувано досъдебно производство. След доклад на материалите в Окръжна прокуратура – Пловдив е постановено 72-часово задържане на Р.С.