Българите предпочитат изкуствените елхи

Животът

23-12-2012, 13:05

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Фабрика в Раковски единствена произвежда коледни дървета у нас

Българите все по-често се отказват от естествените елхи за сметка на пластмасовите алтернативи. Причините основно са две - екология и икономия. Първо - покупката на изкуствена елха означава по-малко отсечени дървета, и второ - пластмасовата се ползва с години, без да цапа в дома. Затова от чисто прагматични подбуди нашенецът все по-рядко купува жива елха. Спадът се очита и от горските стопанства.

Ако през 2006 г. на пазара са изкарани 46 000 дръвчета, то миналите Коледни празници са продадени с 16 хиляди по-малко. А прогнозите за тази година са за продължаващо намаляване - под 28 хиляди естествени отсечени и елхи в саксия.

В същото време производителите на изкуствени дръвчета се хвалят с ръст на продажбите. Трайна тенденция към увеличаване на търсенето им на родния пазар през последни 5 години отчитат в единствената българска фабрика за производство на елхи в град Раковски.

Тази година българинът е склонен да даде от 30 до 50 лева повече в сравнение с миналата година за покупката на изкуствена елха. Потребителите масово избират по-големи и по-скъпи коледни дръвчета: Примерно, преди една година се търсеха малко по-малки елхи - 1,20 м-1,50 м. Тази година определено по-големите модели вървят по-добре, изтъква Йонко Земярски, цитиран от бТВ.