Богородичната икона "Геронтиса-Старица" пристига в София

Мисия София

24-12-2012, 09:32

Снимка:

Wikipedia

Автор:

Sofiautre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Чудотворна икона от Света гора идва в София за Коледа

С чудотворството си тя помага на възрастни и немощни хора

На 24 декември, в навечерието на Рождество Христово, за благословение на целокупния български народ в храм-паметника "Св. Александър Невски" ще бъде тържествено посрещната чудотворната светогорска мозаечна икона "Пресвета Богородица - Геронтиса".

Негово Високопреосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Кирил, ще отслужи молебен в прослава на Пресвета Богородица. В богослужбата ще вземат участие и светогорските монаси, които ще придружават иконата.

Пристигащата в България светиня е единствената мозаична икона "Геронтиса" в света и е направена от монасите на светогорския манастир "Пантократор" по спомени за оригиналната икона, която е била в храм "Св. София" в Цариград, и която е била унищожена по време на иконоборството.

Иконата се е прославила със своето чудотворство, като молитвите отправени пред нея към Пресвета Богородица особено помагат на възрастни и немощни хора.

В България иконата ще бъде съпровождана от петчленна монашеска делегация от манастира "Пантократор" от Света Гора-Атон, водена от отец Епифаний, брат на манастира, епистат и член на светогорския Свещен Кинотис.

По решение на Светия Синод иконата ще остане за поклонение в патриаршеската катедрала в София от 12.00 часа на 24 декември до 12.00 часа на 25 декември, след което ще отпътува за морската столица Варна.