Оспориха родното място на Исус

Животът

24-12-2012, 11:03

Автор:

Plovdivutre.bg

Всичко от Автора

Според археолози Спасителят не е роден на Западния бряг, а в Галилея

Всяка година християни от цял свят се стичат да отпразнуват раждането на Исус във Витлеем на Западния бряг на река Йордан. Там на 24 декември в 23:00 часа българско време латинският патриарх на Ерусалим всяка година отслужва тържествена рождественска литургия в църквата "Св. Екатерина", до базиликата на Рождество Христово.

Има обаче  археолози, които смятат, че това не е рожденото място на Спасителя. Предполага се, че е по-вероятно Исус да е роден във Витлеем в Галилея - малко селце в хълмиста местност в Северен Израел, пише британският вестник Таймс. Изданието цитира израелския археолог Авирам Ошри, според когото милиони хора са в заблуда относно истинското родно място на Исус, предава Вести.бг.

Витлеем в Галилея е бил населен с евреи по времето на Исус. В същото време няма доказателства, че другият Витлеем - в Юдея, е бил населено място през първи век, казва изследователят. Ошри е открил някои свидетелства, че еврейски ритуали на помазване е имало във Витлеем в Галилея около времето на раждането на Исус. Освен това селото е на по-малко от 10 км от Назарет, където Исус е живял като дете.

Реални доказателства обаче липсват. Най-вероятно всички археологически артефакти, че Исус е роден там са били унищожени от съвременното строителство, допълва израелският археолог.