Една малка-голяма България някъде, някога...

Общество

24-12-2012, 19:30

Автор:

Явор Пиргов

Всичко от Автора

Как българите в Англия запазват българското чрез децата си

Голяма част от тях са родени в Англия. През седмицата те играят, учат, мислят на английски. За тях България е само една дестинация за почивка. Мястото, където ще видят баба и дядо. Земята, на която са израснали мама и татко. Но въпреки това България живее в тях. И те са щастливи от този факт.

Това са близо 30 деца, които живеят в Югозападната част на Англия и с радост всяка събота посещават българското училище в град Годалминг “Свети Климент Охридски”.

Идеята за школото се роди преди повече от две години, а с нейното осъществяване се заеха Петър Минчев и Диляна Александова, които впоследствие откриха и човекът, който ще им помогне за реализация на идеята им – учителката Цветелина Златева. В началото те мечтаеха да създадат просто едно място, което да бъде като извор на българщината. Една стая, в която децата да се учат на четмо и писмо, да знаят за родината на предците си, да разбират българските обичай, нрави и бит… 24 месеца по-късно реалността надмина всички очаквания. Започна се с дестина деца в класна стая, която наподобяваше килийно училище. Сега вече има три паралелки ученици на възраст межу 5 и 10 години, като най-големите са вече в трети клас. Училището разполага с всички необходими пособия, материали и модерна класна стая. Но най-щастливите мигове за всички са тържествата. Вчера бе един от тези дни.

Децата пренесоха България и българския дух в покрайнините на Лондон.

Време за подготовка почти нямаше. Две репетиции, малко инструкции и малките артисти излязоха на сцената…

“Come on, Denis, you are next”, чува се шушукането на Пами… Денис излиза пред всички и започва: “Ала-баланица, жълта паница”… След него е Гого. Приключва, а от детското ято се чува гласа на Славяна “Well done”…В този момент е ред на Никола, но Роско се смее и Стефчо му прави забележка “Shut up”… Да, това са те. Българският вече им е втори език. Но въпреки това те с удоволствие пеят коледарски песни, изпълняват български обичай, учат български гатанки… Най-радостни обаче в тази вечер изпълнена с толкова усмивки и настроение бяха, когато в залата влезе Дядо Коледа… Да, така го посрещнаха. Никой от тях не извика “О, Санта Клаус”…Подаръци имаше за всички. Явно бяха слушали през годината. А след като белобрадия старец раздаде подаръците дойде и неофициалната част от празника.

От уредбата зазвуча българска музика, а всички се наредиха около трапезата. Баници, питки… Както повеляват българските традиции. Чаша вино за наздраве. Пожелания за успешна и щастлива година. Така приключи всичко. За тази вечер. Сега всички очакват следващия празник, следващото събиране…Поводи ще има – 1 март, Великден, Гергьовден, 24 май… Тогава България отново ще оживее в Англия…